La sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha imputat a la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, pel presumpte encobriment d'abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. Oltra declararà davant del TJC el pròxim 6 de juliol a les 10:00 hores. Així ho ha decidit aquest dijous la Sala, tribunal al qual el Jutjat d'Instrucció número 15 de València que va remetre les actuacions el mes d'abril passat en estimar que existien fets presumptament delictius atribuïts a Oltra. Es va enviar la causa a aquest òrgan davant la condició d'aforada de la consellera. Després de rebre les actuacions, el tribunal va preguntar a les parts del procediment --acusacions i defenses-- sobre la competència per a instruir el cas. Fiscalia es va pronunciar favorablement al fet que ho assumís el TSJCV per veure indicis "rellevants" contra Oltra.
La investigació
En concret, en aquest procediment s'investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va sofrir en un centre una menor tutelada, de 14 anys, a les mans de l'exmarit d'Oltra entre els anys 2016 i 2017. L'educador va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel TSJCV. Després de la condemna, la menor va denunciar la situació en la qual s'havia trobat durant la tramitació de la causa i des del jutjat es va obrir una nova investigació judicial contra sis funcionaris, la directora i una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van ocórrer els fets. Posteriorment, es va imputar a cinc persones més: una directora general, una subdirectora general, un secretari territorial, una cap de servei i un tècnic. Un total de 13 investigats. Segons la Fiscalia, "ningú es va preocupar de protegir la menor d'aquests abusos, fins al punt que l'educador autor material dels mateixos va ser reposat en les seves funcions".
La Sala, després d'estudiar el cas, s'ha declarat competent per a instruir-lo en apreciar "una sèrie d'indicis plurals" que "fan sospitar la possible existència d'un concert" entre l'aforada i diversos funcionaris per a "protegir la seva llavors parella o bé protegir la carrera política de l'aforada", segons consta en un acte notificat avui a les parts. Per tant, el TSJCV entén que resulta procedent incoar diligències prèvies, de les quals serà instructor el ponent d'aquesta resolució, el magistrat Antonio Ferrer, "amb la finalitat d'investigar fins a quin punt aquesta sospita inicial té l'entitat suficient per a permetre que el procés pugui continuar el seu curs ordinari".