El 18 de juliol de 1936 es va produir un cop d'estat a Espanya que va portar a una Guerra Civil que es va allargar fins a l'1 d'abril de 1939. Una data que mai passa desapercebuda per als franquistes. El Moviment Catòlic Espanyol, un partit polític amb registre legal que fa apologia del franquisme, ha inclòs una missa amb el suport dels monjos de Cuelgamuros (antic Valle de los Caídos) en l'agenda d'aquest dijous per commemorar l'aniversari del cop d'estat del 1936. En una publicació a les seves xarxes socials la formació ha apuntat "glòria i honor a aquells herois que es van aixecar per Déu i per Espanya", acompanyat d'una imatge del dictador Francisco Franco i una invitació per assistir als actes convocats per l'extrema dreta durant la jornada d'avui. 

A banda de la missa convocada per aquest dijous a Cuelgamuros, el partit franquista també ha convocat una jornada de commemoracions al dictador espanyol per aquest dissabte, 20 de juliol, per facilitar la presència dels ultres. Els actes de celebració inclouen una visita a la tomba de Franco al cementiri de Mingorrubio i un acte a la Cruz de Los Caídos del cementiri de Sant Isidre, lloc en el qual ara reposen les restes de José Antonio Primo de Rivera. 

Víctimes del franquisme 

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, va comunicar aquest diumenge a la família d'una nova víctima del Valle de Cuelgamuros, procedent de Borja (Saragossa), la identificació de les seves restes. Segons va informar el ministeri, es tracta de Juan Chueca Sagarra, que era un jornaler de 42 anys que tenia cinc fills i que va ser assassinat l'agost de 1936. És el segon cos procedent d'una fossa de Borja identificat en aquest indret; l'anterior va ser Esteban Giménez Ezpeleta.

Amb el pla quadriennal d'exhumacions s'han identificat ja un total de tretze persones represaliades, onze d'elles de Aldeaseca (Àvila). Fins al moment són 170 les famílies que han sol·licitat identificacions al Valle. L'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses continua treballant en la identificació de més cossos de la fossa comuna de Borja que van ser traslladats durant la dictadura al Valle de Cuelgamuros i, segons les estimacions de l'equip forense, en breus dates es podran identificar més cossos d'aquesta zona.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic