El govern espanyol presentarà els pressupostos de 2025 passi el que passi a Catalunya? És una de les preguntes que aquest dimarts se li ha formulat a María Jesús Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda va haver d’enterrar els pressupostos espanyols fa uns pocs mesos a conseqüència de la convocatòria anticipada d’eleccions a Catalunya que va fer Pere Aragonès quan els comuns van tombar els comptes catalans. Ara que la incertesa està en el futur de Salvador Illa, la ‘número dos’ del PSOE s’ha mostrat confiança que el líder dels socialistes catalans acabarà investit president de la Generalitat, i ha assegurat que ja treballa en els pressupostos del 2025.

"No contemplo que no hi hagi Govern a Catalunya i que es pugui produir una repetició electoral", ha dit en la seva compareixença davant la premsa. María Jesús Montero ha mostrat "absoluta confiança" en les negociacions entre el PSC i Esquerra Republicana, i ha reiterat que l'executiu de Pedro Sánchez treballa per tenir comptes públics l'any vinent. De moment, ha detallat, han començat les reunions d'Hisenda amb la resta de Ministeris, tot i que estan "ja en condicions" per començar els contactes amb els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. La ministra d’Hisenda ha detallat que a la Moncloa ja han començat a fer “feina interna”, en referència a les converses que manté ella amb la resta de ministres per saber quines són les seves prioritats.

Dit això, i igual que aquest dilluns, ha insistit que les converses per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat només es produeixen entre el PSC i Esquerra Republicana. Així s’ha pronunciat quan se li ha preguntat quins límits posa ella en aquestes converses, en tant que la principal demanda del partit de Marta Rovira és que els socialistes acceptin un model de finançament singular per a Catalunya; és a dir, una mesura que hauria de passar pel Ministeri d’Hisenda, així com pel Congrés dels Diputats. María Jesús Montero ha dit que la seva confiança en Salvador Illa rau en el fet que el socialista català “vetlla per l’interès de Catalunya i per l’interès d’Espanya”.

Es pronuncien de la mateixa manera, amb els micròfons apagats, fonts de la sala de màquines del govern espanyol. La versió de l’executiu de Pedro Sánchez és que el PSC en cap moment truca a la Moncloa per plantejar-los dubtes sobre les seves negociacions amb els republicans; ni tan sols per informar-los sobre com avancen aquestes converses que tenen l’objectiu d’aconseguir que els diputats d’ERC permetin l’entrada de Salvador Illa al Palau de la Generalitat.

 

El govern espanyol estabilitza el sostre de despesa del 2025 i el situa en 199.171 milions

La roda de premsa ha arribat després d’un Consell de Ministres en què s’ha aprovat el sostre de despesa del 2025 i s'ha situat en 199.171 milions d'euros, una xifra pràcticament idèntica a la de l'any passat, quan va ser de 199.120 milions. Si s'exclouen els fons europeus del càlcul, la xifra és inferior (195.353 milions); però s'incrementa un 3,2% en termes interanuals.

Montero també ha explicat en aquesta compareixença que aquest dimarts també s'han avalat els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic pel període 2025-2027, elements clau per l'elaboració dels pròxims pressupostos generals de l'Estat que l'executiu espera tenir aprovats abans que acabi l'any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!