L’acord entre el PSC i ERC “desplega ni més ni menys que el previst a l’Estatut de Catalunya validat pel Tribunal Constitucional” i respecta “el previst a la Constitució Espanyola”. Així ha defensat María Jesús Montero el finançament singular per a Catalunya pactat entre socialistes i republicans a canvi de la investidura de Salvador Illa. Per a la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, és un “acord solidari que aprofundeix en el federalisme” i que permet una “ampliació de l’espai fiscal d’acord amb la voluntat d’avançar en autogovern i garantint la solidaritat interterritorial”. Dit això, durant una compareixença al Senat forçada pel PP, Montero s’ha dirigit directament a la bancada del PP: “Els val o no els val que es respecti l’Estatut? Els val o no els val que es respecti la Constitució?”. La ministra d’Hisenda ha posat en relleu que el text acordat “posa negre sobre blanc que no només ha d’existir solidaritat interterritorial, sinó que aquesta és finalista i té per objectiu garantir un nivell similar de serveis públics”, cosa que és “exactament el mateix” que figura en “matèria de solidaritat” en el model actual de finançament autonòmic.

 

I què diu l’Estatut d’Autonomia que va validar el TC? Aquí trobem una discrepància entre el text que van segellar el PSC i ERC i el veredicte del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut aprovat el 2006. L’acord firmat contempla que la Generalitat contribuirà a la solidaritat amb les altres comunitats autònomes “sempre que duguin a terme un esforç fiscal també similar”. És un extracte que ha llegit la mateixa María Jesús Montero durant la seva intervenció. Tanmateix, just aquest incís concret va ser anul·lat per la sentència del TC que va retallar l’Estatut. Figurava a l’article 206.3 de l’Estatut aprovat en el Parlament de Catalunya i a les Corts Generals i que posteriorment va validar la ciutadania de Catalunya, però el TC el va declarar inconstitucional.

En el seu discurs, Montero ha recordat que José María Aznar va pactar amb Jordi Pujol augmentar el percentatge de cessió de l’IRPF “sense que ningú plantegés un trencament del consens constitucional”. I també ha assenyalat que José Luis Rodríguez Zapatero va augmentar també la cessió d’impostos. “Això significa que les successives reformes del sistema de finançament autonòmic han tingut com a tret distintiu la cessió d’impostos a les comunitats autònomes augmentant el seu nivell d’autogovern i la seva capacitat normativa”, ha esgrimit.

En les últimes setmanes, el govern espanyol ha insistit repetidament que en cap cas ha pactat amb Esquerra Republicana un “concert econòmiccom el que tenen bascos i navarresos. Mentrestant, ERC ha amenaçat de retirar el suport parlamentari Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats si no reconeix que ha firmat un concert econòmic. L’executiu espanyol no dona el braç a torçar, però alhora es nega a realitzar una interpretació pròpia del document firmat conjuntament amb els republicans: insisteixen que el pactat és, senzillament, el negre sobre blanc. El govern espanyol s’entossudeix a destacar que la “singularitat” ja apareix en la vocació d’autogovern d’altres autonomies, a part de la catalana, així com la “solidaritat” pactada amb els republicans per part de Catalunya amb la resta de territoris de l’Estat espanyol.

Montero dispara contra el PP: “Utilitza Catalunya com a element de confrontació”

En la mitja hora que ha estat parlant, María Jesús Montero s’ha adreçat molt més a les crítiques del PP que als recels d’ERC amb el plantejament de la Moncloa. La vicepresidenta primera ha acusat el PP “d’utilitzar Catalunya com un element de confrontació per intentar rascar alguns vots en la resta del territori” i ha reprovat que les comunitats autònomes presidides pels populars impulsen una “carrera fiscal a la baixa”, el “populisme fiscal” i la “deslleialtat institucional”. Així mateix, Montero ha lamentat que el PP intenti “convertir el debat en un camp impracticable fent de la mentida l’eix del conjunt d’actuacions” amb una “estratègia lamentable que obliga a la resta de grups a un exercici de contenció”.

Sánchez anuncia “més recursos” a totes les autonomies en una reforma del règim comú

Paral·lelament a aquesta compareixença de Montero al Senat, Pedro Sánchez ha celebrat un acte d’inauguració del curs polític en què ha anunciat que impulsarà una reforma del règim comú de finançament perquè totes les comunitats autònomes rebin “més recursos”. Davant les crítiques al pacte entre PSC i ERC per investir Salvador Illa a canvi d’un sistema de finançament singular pels catalans, el president del govern espanyol s’ha compromès a duplicar els recursos del Fons de Solidaritat Interterritorial. En una defensa de la federalització d’Espanya, el líder socialista ha asseverat que la seva proposta és “perfectament compatible amb la solidaritat i equitat entre territoris”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!