El govern espanyol continua defensant el pacte entre el PSC i ERC a canvi de la investidura de Salvador Illa que ha de treure Catalunya del sistema comú de finançament autonòmic. Des de la Moncloa, puntualitzen que no és “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament” i rebutja de soca-rel que suposi “cap greuge per a cap territori”. “Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès”, ha manifestat aquest matí María Jesús Montero. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda ha defensat que “l’eix” i “el nucli” de l’acord és la solidaritat i ha destacat que la modificació “permet aprofundir en l’autogovern” que Catalunya “considera important per al desenvolupament de les seves competències i de les seves perspectives polítiques en el futur”. “Hi ha d’haver absoluta tranquil·litat i seguretat que el que el govern espanyol impulsi per fer viable l’aspiració que té Catalunya serà bo per al conjunt de l’Estat”, ha reblat en una atenció als mitjans de comunicació des de Rota (Cadis).

No és la primera vegada que Montero es pronuncia sobre aquesta qüestió. Fa onze dies, després de la presa de possessió d’Illa com a president de la Generalitat, María Jesús Montero va deixar clar que el PSOE se sent “còmode al 100%” amb l’acord entre el PSC i ERC i va avançar que els socialistes l’impulsaran de forma “progressiva, reflexiva i raonada” amb els grups polítics al llarg dels pròxims mesos. La número dos del PSOE, que va fer una aposta per avançar cap a la “federalització” de l’Estat, va reconèixer que el pacte amb els republicans inclou qüestions que requereixen canvis normatius que s’hauran d’acordar amb diàleg amb la resta de forces polítiques del Congrés.

En la mateixa línia, a finals de juliol, Pedro Sánchez va obrir la porta a estendre el pacte entre ERC i PSC en matèria de finançament a altres autonomies. Preguntat en roda de premsa per aquesta qüestió, va contestar que ara cal obrir un diàleg “bilateral” Generalitat-Moncloa i va afegir que “també correspon arribar a un acord multilateral en la negociació d’un nou sistema” del règim comú. “És inqüestionable que estem fent passos en la federalització del nostre estat autonòmic”, va concloure.

🔎 Cafè per a tothom, as a la màniga de Sánchez davant la revolta territorial pel finançament català

 

“Convido les comunitats autònomes que s’inspirin en l’acord amb ERC”

Tornant a les declaracions d’avui, María Jesús Montero ha relatat que en els últims anys ha comprovat que, parlant de finançament, les comunitats tenen “posicions de màxims” que “impedeixen arribar a un denominador comú” i ha considerat que, davant d’això, “seria bo canviar la mirada” amb l’objectiu d’abordar les dues qüestions que “ha de contemplar” el model de finançament: “Suficiència de recursos per a tots els territoris i igualtat en la prestació de serveis públics”. “L’acord d’ERC i PSC dona una nova mirada sobre el finançament autonòmic que pot tenir interès per al conjunt del territori”, ha reconegut.

En aquest sentit, la vicepresidenta primera del govern espanyol ha demanat “sortir de respostes encotillades que ja han tingut el seu punt de no retorn”, veient que “no hi ha ningú que presenti una proposta de model que compti amb el consens de tots els territoris”, i ha convidat les comunitats autònomes que “s’inspirin en l’acord al qual el PSC ha arribat amb ERC per “poder explorar altres rutes i camins que permetin satisfer les demandes d’autogovern que tenen sense que això impliqui trencar la igualtat”. També ha esgrimit que és “urgent” aconseguir “escurçar el diferencial” entre la comunitat autònoma més ben finançada i la més mal finançada, ja que “no hi ha justificació” perquè hi hagi 800 euros de diferència entre totes dues. “Això hauria de corregir-se en el nou model de finançament d’alguna manera”, ha afirmat.

Montero acusa el PP de mentir quan afirma que el nou finançament trenca la solidaritat i la igualtat

La ministra d’Hisenda també ha disparat contra el PP. “Qualsevol que acusi el govern espanyol d’atemptar contra el principi de solidaritat menteix”, ha etzibat als populars, que en els últims dies han insistit que el nou sistema de finançament per a Catalunya perjudicaria el bon funcionament dels serveis públics. “Qualsevol impuls que doni el govern espanyol al finançament autonòmic està presidit per una concessió d’autogovern més gran, una federalització més gran de l’estat i unes garanties de la igualtat i la solidaritat que són en el nucli i l’ideari de l’acord amb ERC”, ha replicat María Jesús Montero. “Qualsevol que digui una altra cosa menteix”, ha afegit. A més, ha retret al PP que “es contradigui en funció del territori que parla” i ha denunciat que demanar abaixar els impostos i, alhora, demanar més diners a l’Estat és “una contradicció i atempta contra el sistema fiscal, que ha de ser progressiu”. “El PP no té cap legitimitat per parlar de solidaritat perquè practica una política fiscal insolidària”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!