Tret al peu el que es va pegar aquest dimecres la vicepresidenta del Govern espanyol i titular d’Hisenda, Maria Jesús Montero, que va parlar clar sobre el model de finançament que van pactar PSC i ERC i que va fer possible la investidura de Salvador Illa. Estem a l’agost, no abunden les notícies polítiques, i qualsevol manifestació se sobredimensiona i pot ser una excusa per a la confrontació entre el partit de l’Executiu i el principal partit de l’oposició. I és clar, això es reflecteix a les portades dels diaris afins als populars que s’editen a Madrid, que a la balança, són molt més tendenciosos i agressius que els que poden tirar cap a l’altre costat. Així, les paraules de Maria Jesús Montero afirmant que el finançament singular pactat per Catalunya “no és ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”, ha obert la caixa dels trons, ha encès a Esquerra i ha donat carnassa als titulars. 

Amenaça d’Esquerra

Però el que sorprèn, és que el que va dir Montero no és cap novetat, perquè des del primer moment ja va quedar clar que el nou model no seria un concert econòmic com el del País Basc i Navarra. La ministra, per sortir al pas de les crítiques que acusen el govern de Sánchez d’afavorir els catalans i destruir la igualtat fiscal, va afegir que l’acord permet “aprofundir en l’autogovern” al que aspira Catalunya, i va convidar a la resta de comunitats a copiar el model català per millorar el seu finançament. Amb tot, la declaració de Montero, que ha fet la sensació que rebaixa les expectatives catalanes, necessitava una resposta d’Esquerra per salvar el seu pacte, i amenaça ara de fer trontollar la legislatura de Sánchez. Junts, mentrestant, no ha perdut l’oportunitat de ficar-hi el peu a la porta oberta per criticar el pacte entre socialistes i republicans. La Razón destaca precisament aquesta amenaça d’Esquerra i les conseqüències que pot tenir pel govern de Sánchez. “ERC deixa en vil la legislatura després d’assegurar Montero que no hi haurà cup”, i sosté que a l'oposició de Junts se sumen ara els republicans, que amenacen en deixar caure Sánchez si s’incompleix l’acord. Els congressos que tenen en l’horitzó els dos partits independentistes “marcaran la relació i l’estabilitat amb el govern d’esquerres”, diu el rotatiu de Planeta.

La demagògia del PP

L’ABC, en canvi, incideix en el canvi de discurs dels socialistes. “Montero nega ara el cup català, però demana a la resta que s’inspirin en ell”, i recull que la ministra ha qualificat de “mentiders als qui, en l’oposició i en el PSOE, acusen el govern de trencar la solidaritat   mentre que ERC recorda a la vicepresidenta que si no compleixen l’acord retiraran el seu suport en el Congrés”. El Mundo, per la seva part, dona veu al PP, en concret al vicesecretari d’economia Juan Bravo, qui fa un autèntic exercici de demagògia assegurant  que “el cup català significa milers de professors i metges menys a Espanya” i que el que Sánchez “ha regalat als independentistes és un país de ciutadans desiguals”. El País fa una lectura més ponderada, no cita el nom de Montero en el seu titular, i destaca que “el Govern rebaixa l’acord sobre el finançament singular de Catalunya”, i que ERC amenaça de tombar els pressupostos si s’incompleix el pacte. 

La premsa catalana, en canvi, mesura de manera diferent aquest afer. L’Ara titula que “el govern Sánchez nega el concert econòmic i ERC amenaça de fer-lo caure”. El Periódico sí que obra la seva portada amb el cas i afirma que “Montero obre la primera bretxa entre Illa i Esquerra”, que la vicepresidenta nega que el pacte de finançament impliqui un concert i Junts qualifica l’acord d’investidura "d’engany". La Vanguardia, per la seva part, rebaixa la importància de la topada entre els independentistes amb la ministra d’Hisenda i no li dedica un espai prioritari a la seva portada. Les dues principals capçaleres catalanes, però, coincideixen a mirar al mar coincidint amb l’inici de les proves preliminars de la Copa Amèrica i l’espectacle nàutic que oferiran a partir d’avui els AC75, les embarcacions voladores, a la competició esportiva més antiga del món.

'LA RAZÓN' 22
'LA RAZÓN'
'ABC' 22
'ABC'
'EL MUNDO' 22
'EL MUNDO' 
'EL PAÍS' 22
'EL PAÍS'
'ARA' 22
'ARA'
'EL PERIÓDICO' 22 CAT
'EL PERIÓDICO' 
'LA VANGUARDIA' 22 CAT
'LA VANGUARDIA' 
'EL PUNT AVUI' 22
'EL PUNT AVUI'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!