El passat 9 de desembre, en una primera regularització, Joan Carles I va pagar fins a 678.393,72 euros a Hisenda, prèviament defraudats al fisc espanyol per les targetes black. Dijous passat, en una segona regularització fiscal, va pagar fins a 4,4 milions d’euros pels viatges i serveis assumits per la Fundació Zagatka. Abans, l’Agència Tributària no ha mogut un sol dir per investigar el rei emèrit. Davant les acusacions d’inacció, que venen fins i tot del mateix soci petit de La Moncloa, el govern espanyol ha volgut sortir a desmentir-ho. La portaveu María Jesús Montero ha assegurat que “és fals” que Hisenda tingués coneixement dels diners defraudats per l’anterior monarca i que l'hagi protegit de possibles investigacions i actuacions..
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, preguntada sobre la qüestió, la també ministra d’Hisenda ha entonat un “Hisenda som tots”. En aquest sentit, ha subratllat que “a efectes de la llei, tots els contribuents són iguals”. Dit això, ha rebatut que les “insinuacions” d’aquests dies en aquesta direcció “res tenen a veure amb la realitat”. Ha defensat que l’Agència Tributària és “absolutament professional” i que “respon únicament i exclusivament a criteris tècnics”. També ha deixat clar que Hisenda, com en totes les investigacions, col·labora amb la Fiscalia. A partir d’aquí, no ha “afegit res més” sobre aquesta qüestió.
La portaveu de l’executiu, i en contra dels posicionaments d’Unidas Podemos, s’ha volgut adherir específicament a les paraules de Pedro Sánchez divendres passat. “Lamentem profundament aquestes informacions, tenim el mateix rebuig social que el conjunt de la societat”, ha assegurat la dirigent socialista. Imitant el president espanyol, ha tancat files amb l’actual cap de l’Estat, el rei Felip VI, que “va tallar de forma abrupta amb qualsevol vinculació amb aquesta mena de situacions”. En aquest context, ha subratllat com “fins i tot ha renunciat a possibles herències”.
Justament el principal crític a la inacció de les institucions de l’Estat es troba al Consell de Ministres: Unidas Podemos. La portaveu de la formació, Isa Serra, disparava ahir contra Hisenda, el Tribunal Suprem i la Fiscalia per no fer res davant les informacions que apareixien. Avui, en un missatge al seu compte de Twitter, el partit de Pablo Iglesias reblava l’advertència: “Que no comptin amb nosaltres per a aquest blanqueig de la corrupció de la monarquia”.
Suport als Mossos
Pel que fa als aldarulls durant les manifestacions pro-Hasél, que es concentren sobretot a Barcelona, el govern espanyol ha volgut reiterar la seva “més ferma condemna als actes violents”. En aquest sentit, Montero ha advertit que “no hi ha cap democràcia plena si hi ha aquesta violència”, i ha carregat contra els violents: “Els qui reclamen aparentment el dret a la llibertat d’expressió no poden exercir-la limitant la llibertat de la resta a través de mètodes violents”. Ha aprofitat per a expressar el seu “suport ferm” als Mossos d’Esquadra, amb qui, ha subratllat, el Ministeri de l’Interior treballa de forma coordinada per a “mantenir l’ordre públic”.
Els vetos del CGPJ
L'acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial semblava imminent la setmana passada, però el PP es va acabar aixecant de la taula de negociació vetant els noms més propers a Podemos per a l'òrgan de govern dels jutges. María Jesús Montero ha denunciat des de La Moncloa l'actitud "obstruccionista" dels populars. La dirigent socialista ha advertit que "els vetos tenen un límit" i ha recordat que "el govern espanyol no ha exercit cap mena de veto als candidats que ha posat sobre la taula el PP". Per tot això ha demanat a Pablo Casado que "afavoreixi l'exercici de totes les institucions de l'Estat, de complir amb la Constitució i amb la democràcia".
Un 8-M diferent
Malgrat aprovar una declaració institucional pel 8-M, la portaveu del govern espanyol ha advertit que “no és moment de concentracions massives” sense les distàncies de seguretat. “Cal celebrar i reivindicar el feminisme amb veu alta i clara, però sense posar en risc ni en dubte la seguretat ni la salut dels nostres compatriotes”, ha sostingut la ministra socialista. Si bé “la celebració serà diferent”, no serà “menys reivindicativa”. La Moncloa fa seves les demandes del moviment feminista i es compromet a “convertir aquestes reivindicacions en polítiques útils i reals”.