La vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha dit que la relació amb Junts segueix amb "absoluta normalitat" després de la fugida de l'expresident Carles Puigdemont dijous passat. Ha afegit que s'estan complint els compromisos establerts, i per això també confia que Junts doni suport al projecte de pressupostos de l'Estat que començarà la tramitació al setembre. Després d'assistir a l'acte de presa de possessió de Salvador Illa com a 133è president de la Generalitat, Montero ha assegurat que el PSOE se sent "còmode al 100%" amb l'acord que el PSC ha signat amb ERC per la investidura. Així, n'ha destacat la "solidaritat amb la resta del territori" i ha fet una aposta per avançar cap a la "federalització" de l'Estat.

Espera que donin suport als pressupostos

La vicepresidenta espanyola, Maria Jesús Montero, ha dit que com han fet fins al dia d'avui, se seguiran relacionant amb normalitat amb Junts, malgrat la persecució al president a l'exili de Carles Puigdemont de dijous passat. Ha afegit que ho faran "complint els acords establerts" amb la formació independentista, a qui ha convidat a donar suport al projecte de pressupostos espanyols que començarà la seva tramitació durant les properes setmanes. Montero ha remarcat que també segueix amb "absoluta normalitat institucional" la relació amb aquells grups polítics amb qui tenen "greus diferències".

Amb relació a la marxa del líder de Junts i el paper dels Mossos d'Esquadra, Montero ha dit que el nou Govern de Salvador Illa ha de ser capaç de consolidar i reforçar el paper d'aquesta policia així com la seva coordinació amb la resta de cossos de l'Estat. Montero ha donat per bones les explicacions que va donar divendres la cúpula d'Interior sobre l'operatiu que es va portar a terme per intentar detenir Carles Puigdemont.

L'acord entre el PSC i ERC depèn del Congrés

En relació a l'acord entre el PSC i ERC per investir Illa, Montero ha matisat que hi ha qüestions que impliquen canvis normatius els quals hauran de ser capaços d'acordar amb diàleg amb la resta de forces polítiques del Congrés. Això no obstant, ha assenyalat que se senten còmodes al 100% amb l'acord, i per això l'impulsaran de forma "progressiva, reflexiva i raonada" amb la resta de grups polítics al llarg dels mesos vinents. De l'acord, la vicepresidenta n'ha volgut destacar la "solidaritat amb la resta del territori", un fet que considera que representa la "igualtat" en la prestació de serveis públics.

Així mateix, també ha apostat per donar profunditat a l'acord d'investidura durant els pròxims mesos i anys, i avançar en la "federalització" de l'Estat, ja que l'estat de les autonomies ha seguit desenvolupant-se i el conjunt d'institucions han d'acompanyar la "vocació d'autogovern" que hi ha a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!