L'expresident de la Generalitat José Montilla ha afirmat que la proposta d'una llei d'amnistia per als presos polítics és un camí que només comportarà "frustració", per la dificultat de sumar els suports parlamentaris necessaris per aprovar-la i la seva possible impugnació davant dels tribunals.
En una entrevista a El Punt Avui, Montilla ha assegurat que a Catalunya "és molt difícil superar l'etapa actual amb gent a la presó", i ha afegit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té voluntat de diàleg.
Preguntat un possible resultat de més del 50% de vots independentistes en les pròximes eleccions del 14 de febrer, Montilla ha mantingut que tornar a actuar "en l'orientació del 2017 seria un greu error".
L'independentisme "ha d'aprendre que un referèndum que no pugui complir els requisits de la Comissió de Venècia no serà reconegut enlloc", ha argumentat.
14-F
A més, Montilla no creu en un possible pacte d'investidura que impliqui el PSC i ERC perquè els republicans han dit molt clar "que amb el PSC no pactarà".
Sobre la gestió de la pandèmia de la Covid-19, ha afirmat que els governs "han fet el que han pogut" però també ha reconegut que hi ha hagut errors i que fa falta humilitat.
Preguntat sobre si el PSC i ell és republicà, Montilla s'ha preguntat que vol dir ser-ho i ha defensat el model monàrquic espanyol. " Una monarquia no és una fórmula de govern democràtica? Jo crec que sí", ha dit.
"Només cal veure els estudis que es realitzen periòdicament sobre la qualitat democràtica dels països. Els països que en aquests estudis internacionals apareixen com a més democràtics són monarquies: el Regne Unit, Dinamarca, Holanda, Suècia, Noruega, el Japó", ha afegit assegurant que és millor tenir un Rei neutral que "un president com Aznar".
Pel que fa a la llengua, Montilla ha assegurat que "la llengua no és un problema a Catalunya, però hi ha gent a un a banda i a l’altra a qui li agradaria que fos un problema". "Ho veiem ara amb l’aprovació de la nova llei d’educació: determinats sectors l’estan fent servir per dir que el castellà desapareixerà de Catalunya. I ho hem vist en algun moment amb manifestos que proclamaven que l’única llengua oficial hauria de ser el català", ha explicat.