L'expresident de la Generalitat José Montilla ha fet una crida que la Diada d'enguany, emmarcada en "una etapa política i institucional molt complicada" i d'"incertesa", sigui "la festa de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya"; i ha instat a "passar pàgina" del procés i "de les seves conseqüències", així com del "bloqueig". En una carta oberta amb motiu de la Diada nacional de Catalunya, l'expresident socialista demana cercar l'entesa social i entre institucions per construir un nou pacte dins de Catalunya i de Catalunya amb Espanya, que estigui basat en "el reconeixement mutu, la lleialtat, la corresponsabilitat i el respecte a l'estat de dret". També, diu l'expresident, Catalunya ha de "recuperar la seva ambició de jugar un paper de lideratge a Espanya". 

Montilla valora que el procés no ha estat positiu per a Catalunya, en tant que "no s'ha reforçat l'autogovern, ni estem més a prop de cap secessió", però, assenyala, "sí que ha generat multitud d'efectes negatius que són prou coneguts". Així i tot, l'expresident avisa als qui creuen que "tot això va ser una fogonada efímera": "Han de comprendre que els problemes de fons romanen sense solució". Montilla insta a posar sobre la taula "amb ambició" els temes relatius a l'autogovern i a les necessitats de Catalunya mitjançant el pacte, ja que, afirma, "a Catalunya no li convé seguir instal·lada en aquesta situació de bloqueig". Per a aquesta entesa demana "que tothom sigui capaç de dir la veritat sense por de ser desqualificat per propis i estranys", de forma que es pugui "recuperar la cohesió interna".

"El diàleg i la negociació requereixen paciència i tenacitat. Caldrà que hi hagi molt treball discret, primer, i transparent, després. Desitjo que tots els implicats en aquest esforç estiguin a l'altura de les seves responsabilitats. Si hi ha acord, posarem les bases d'un període d'estabilitat i entesa que permetrà disposar de més i millor autogovern", ha expressat l'expresident Montilla. La incertesa de la qual parla, afirma, està en mans de l'independentisme, ja que disposen de 14 escons que "hauran de prendre la decisió de facilitar la continuïtat d'un govern de progrés o provocar una nova convocatòria electoral de resultat encara més incert". 

Canvi climàtic, desigualtats i habitatge

En aquest sentit, una vegada enterrat el procés, Montilla insta a abordar altres temes com el canvi climàtic i la transició energètica, "governar" i prendre decisions que responguin a "l'interès general"; lluitar contra l'increment de les desigualtats, "accelerades per les successives crisis que hem patit i per la difícil situació de l'economia europea i les tensions geopolítiques"; l'emancipació dels joves, que "avui tenen molt difícil l'accés a l'habitatge i a la promoció professional"; així com la digitalització i la innovació industrial. 

Un govern "feble"

Montilla també ha aprofitat la carta per assenyalar que el govern de la Generalitat, monocolor d'ERC i encapçalat per Pere Aragonès, està en una situació "de gran feblesa", ja que "només" té 33 escons dels 135 del Parlament. En aquest sentit, l'expresident socialista insta a la col·laboració i entesa amb els grups de l'oposició. 

 

Assenyala la vella guàrdia del PSOE 

Montilla, que ha estat recentment molt actiu davant dels micros i ha donat diverses entrevistes, ha assenyalat les declaracions crítiques de l'expresident espanyol Felipe González i l'exvicepresident Alfonso Guerra contra l'amnistia i les negociacions amb l'independentisme: "Se'ls hi hauria de preguntar a ells per què tenen aquestes obsessions. Canviar d'opinió quan governes no és un delicte. El món canvia, la correlació de forces canvia", ha dit aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio. I, en aquest sentit, els ha recordat que el món dels anys 80 i 90 ha canviat. L'expresident considera que les persones que han tingut una responsabilitat i que ja no estan al dia a dia de la política han de ser-hi "per donar un cop de mà". "Això és el que trobo a faltar per part d'exdirigents del socialisme espanyol", ha afegit.

Preguntat pel discurs de l'expresident Carles Puigdemont, Montilla ha dit que el contingut "es podia esperar" però que li va sembla "massa institucional". En aquest sentit, ha apuntat que Puigdemont no es pot atribuir una representació del poble de Catalunya, que és plural. De totes maneres, veu com una "evolució positiva" que ara Junts no estigui per "bloquejar" sinó per posar les condicions per fer viable un possible govern presidit per Pedro Sánchez. "Hi ha un possible terreny de joc i igual és possible arribar a un acord. No serà gens fàcil, però aquesta possibilitat hi és", ha considerat.