L'entrada de l'expresident José Montilla al consell d'administració d'Enagás ha desencadenat aquest matí una pluja de retrets dels grups del Parlament, tret del PSC, que han aprofitat la seva compareixença a la comissió d'Afers Institucionals per acusar-lo de confondre la legalitat i l'ètica. L'expresident s'ha hagut de defensar d'acusacions de formar part de la "màfia del 78", d'haver-se corromput, i dels retrets de "vergonya" per la seva actuació. Ho ha fet amb contundència, en el to habitual al ralentí que el va caracteritzar com a president, però amb certa tensió en algun moment.
Montilla, que ha fet repàs de les limitacions que la llei estableix a les figures dels expresidents, ha rebutjat totes les acusacions que se li han llançat i ha advertit que les portes giratòries no estan a debat en altres països on estan normalitzades. "Jo reivindico la possibilitat que els expresidents ara i en el futur si volen, si tenen edat per fer-ho, puguin fer altres activitats. Això és normalitzar el país", ha argumentat Montilla davant les peticions dels grups que renunciï al càrrec a Enagás o als privilegis que comporten el càrrec que va exercir.
CUP: Mafia del 78
El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha engegat el xàfec de retrets contra Montilla lamentant que la seva incorporació a Enagás "il·lustra perfectament, el que és la màfia del règim del 78", que ha descrit com un "entramat d'interessos corporatius, empresarials, financers, polítics, mediàtics, que s'apropia de les institucions de l'estat per enriquir-se". Segons Riera, Montilla hi entra a "formar part en un lloc d'honor".
El diputat cupaire ha fet repàs dels polítics que formen o han format part d'Enagàs, començant pel president de l'empresa, Antoni Llardén, que va ser alt càrrec del PSC del Baix Llobregat, i ha enumerat els deu exministres que s'han assegut al seu consell d'administració.
"No formo part de cap màfia. Això no, senyor Riera. I això és un insult", ha retret Montilla en el torn de rèplica.
JxCat: corromput
Des de JxCat, Eduard Pujol ha advertit que la figura de president és un símbol a Catalunya i li ha demanat que rectifiqui. "Vostè ha corromput el seu paper simbòlic. Acabarà fent una gestió irresponsable de la figura de l'expresident. La figura de l'expresident no es pot enganxar els dits en una porta giratòria", ha retret. Pujol ha volgut aprofitar aquesta denuncia per lamentar que "massa vegades" s'ha "maltractat" la figura de Carles Puigdemont i s'ha "menystingut" Quim Torra.
"Jo no m'he corromput. No es pot parlar que formar part d'un consell impliqui corrupció", ha replicat Montilla al representant de JxCat. A més d'assegurar que no havia criticat Puigdemont.
Cs: Vergonya
Des de Ciutadans, Lorena Roldán, ha denunciat que és "una deshonra posar alhora la mà per cobrar del públic i del privat". "Vergonya i vergonya", ha retret. La portaveu taronja no s'ha limitat a les acusacions sobre "portes giratòries" sinó que ha tirat en cara a Montilla el seu paper en la resposta en la retallada de l'Estatut que ha descrit com a "gestió nefasta" i "avantsala del procés". "Senyor Montilla, amb vostè va començar tot", ha denunciat.
L'expresident ha atribuït la intervenció de Roldán a la situació preelectoral que es viu a Catalunya. "No estem al 2006 ni al 2010. Fa deu anys que vaig deixar de ser president. No represento aquí al PSC", ha advertit tot i que ha insistit que sempre ha defensat la seva gestió, el seu govern i els socis, "amb els errors comesos per tots".
ERC: Ha decebut
Des del grup republicà, José Rodríguez, ha acusat Montilla d'empetitir el paper institucional d'expresident, no només entrant al consell d'Enagás, sinó també assumint l'acta de senador, i de decebre als seus votants. El diputat republicà ha demanat a Montilla si no li grinyola assumir una responsabilitat a una empresa que va "generar patiment als ciutadans de les Terres de l'Ebre" amb el projecte Castor, que ell mateix hauria prioritzat com a ministre.
En relació al projecte Castor, Montilla ha negat que fos d'Enagás i ha ironitzat sobre les acusacions d'haver decebut els seus votants. "He decebut els meus votants? No ho sé. Vostès sí sembla haver fet una enquesta. Mai no he viscut en una bombolla", ha reblat.
Comuns: Canviar la llei
També, des dels comuns, Marta Ribas ha responsabilitzat Montilla de no haver actuat de forma correcta i d'haver provocat decepció. "Ens costa d'entendre que en un moment com l'actual no vegi que no s'entén que mantingui l'oficina d'expresident, que té un cost de 400.000 euros", ha retret Ribas que ha anunciat que el seu grup impulsarà modificacions de la llei d'incompatibilitats i del règim dels expresidents per prohibir explícitament participar en consells d'administració de les empreses de l'Ibex. Ribas ha conclòs denunciant que el que fa Montilla és legal però "poc ètic" i que ha decebut especialment que ell caigués en un cas de portes giratòries pels seus orígens i pel que fa representar.
En les rèpliques, Montilla ha insistit que mai no ha cobrat sense treballar ni mai no ha cobrat dos sous. "No sempre he estat en un cotxe oficial", ha assegurat explicant que havia treballat en jornades de 12 hores.
PP: democràticament perjudicial
La popular Esperança Garcia ha admès que amb la decisió d'entrar al Consell d'Enagás no incompleix la llei però sí és èticament reprobable i "democràticament molt perjudicial". "Quina confiança pot generar a la ciutadania veure que entrarà a formar part d'una empresa que encara té pendent ser indemnitzada pel projecte Castor, quan a més és el seu partit el que ha d'executar-ho?", s'ha preguntat després de recordar el paper determinant que ell mateix hi va tenir com a ministre, la qual cosa provoca una "conflicte d'interessos".
El socialista Ferran Pedret, l'única veu que s'ha aixecat a defensar l'expresident, ha considerat que, a banda de la dura intervenció de la CUP, les intervencions de JxCat, ERC i Cs semblaven més "un ajustament de comptes" o un "exorcisme" que no pas un debat sobre el que volia plantejar.
Durant la intervenció inicial, Montilla ha assegurat que mai ha utilitzat ni utilitzarà mitjans públics per activitats privades i que "els que diuen el contrari menteixen". Pel que fa els retrets pel fet que la seva oficina d'expresident sigui la més cara de totes, ha assenyalat que això es deu al fet que no està en locals de la Generalitat, la qual cosa obliga a pagar un lloguer. "No és una decisió que em correspongui. L'administració de la Generalitat decideix i no hi tinc res a dir", ha argumentat.
Montilla ha explicat que resulta difícil circumscriure l'activitat dels expresidents a a la simple funció representativa i ha recordat que els dos primer expresidents, és a dir, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, tenien més de 60 anys en abandonar el càrrec, cosa que no ha passat amb la resta de responsables del càrrec.
Al cap de tres hores ha acabat el rifi rafe i l'expresident ha abandonat la comissió una mica rebregat però amb el tràngol superat sense més problema.