"Un referèndum seria divisiu i no és viable legalment. Ara, és legítim que ho vulguin defensar". Així ha contestat a les propostes de Carles Puigdemont, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, en una entrevista a SER Catalunya. En aquest sentit, ha dit que la proposta d'un referèndum "això no és nou. De fet, n'han fet dos", ha destacat. "Una altra cosa és que la independència no és majoritària a Catalunya, no és desitjable per al país", ha dit fent referència a un nou referèndum. 

Per altra banda, ha destacat que "l'independentisme és un moviment que està dividit" i que hi ha una "lluita per l'hegemonia". Segons ha insistit, aquesta lluita "dificultarà la negociació". En aquest sentit, ha ressaltat que "l'independentisme és rellevant, però hi ha eleccions on són minoria. Catalunya és plural, hi ha independentistes, federalistes, contraris a l'autogovern, etc. Tot això és Catalunya". 

Així, ha destacat que abans que acabi la investidura fallida, comencen els primers moviments del que vindrà després. "Feijóo dona per perduda la investidura, el que hauria de fer és renunciar", ha destacat. Tot i que ha precisat també que no demanava al líder del PP que abandonés. "Has fet els moviments, però no parles de la teva investidura. Molt coherent no és".

Canvi de posició de Junts?

Montilla, ha destacat el canvi de plantejament de Junts després de la conferència de Carles Puigdemont, però ha demanat "prudència i discreció en un procés que tot just acaba de començar". D'aquesta manera, ha exposat que ara "comencen els primers moviments". Ara bé, ha dit que "no cal precipitar-se ni treure conclusions".

Paral·lelament, ha carregat contra l'expresident Felipe González, que va criticar la negociació del PSOE amb Junts i va advertir que l'amnistia no té cabuda a la Constitució. "No dic que no hagi de tenir llibertat per dir el que pensa, però és curiós que sigui en determinats moments i no per donar un cop de mà", ha etzibat.

Preguntat per si veu la investidura de Pedro Sánchez més a prop, Montilla ha dit que "es va aclarint una mica el paper de cadascú" i ha afegit que "encara queda molt de temps".

El Govern més "dèbil de la història"

Per altra banda, Montilla també ha volgut destacar que el país no està malament, però podria estar millor. "El govern està en minoria, és el més dèbil de la història de Catalunya en un moment complicat internacionalment. Hem tingut una pandèmia, una inflació... però quantes coses hem desaprofitat perquè hi ha un govern dèbil... hi ha pocs espais per concretar propostes i polítiques de més llarga durada. Hauríem de tenir més possibilitats reals per parlar dels problemes reals del país, que no tenen molt a veure amb el que ens ocupa, desgraciadament, des de fa un període de temps". 

 

 

Imatge principal: l'expresident José Montilla, a l'homenatge de Pau Casals / Europa Press