El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, redobla la intervenció de les finances de la Generalitat dues setmanes abans de l'1 d'octubre, després que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es tanqués de ple a enviar l'informe setmanal que acreditava que el Govern no gastava un sol euro en el referèndum. Montoro fa un ultimàtum de 48 hores a Catalunya abans de fer-se càrrec del pagament de la major part de les seves factures, tant de les partides que no siguin serveis bàsics, com les que sí, autoritzant-ne la resta i limitant totes les operacions d'endeutament.
"Davant la situació de manifesta il·legalitat, instaurem un mecanisme de control de despesa absolutament necessari per garantir els pagaments de la Generalitat, de manera que la posició no perjudiqui les seves finances, ni a les de la resta d'Espanya", ha justificat el ministre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres sobre l'acord adoptat per la Comissió Delegada d'Afers Econòmics. Montoro ha dit que no era una intervenció competencial perquè no decidia en què es gastarien les partides, però no ha reconegut la intervenció de facto.
Les mesures assenyalades pel mandatari d'Hisenda són quatre:
1) L'enviament d'un requeriment al president Carles Puigdemont perquè en el termini de 48 hores signi un acord de no disponibilitat sobre el seu pressupost no vinculat a la despesa en serveis públics, fonamentalment nòmines, Seguretat Social, Educació i Sanitat. En cas contrari, seria el ministre que l'adoptés. 2) Per al pagament dels serveis públics fonamentals, la comunitat haurà de comunicar tots els crèdits pendents, la informació hauria d'anar signada per la Intervenció General. 3) La Generalitat no podrà efectuar un pagament que no estigui suficientment acreditat. 4) Totes les operacions d'endeutament, també les de curt termini, hauran de ser aprovades pel ministeri.
"A qui li molesta que li controlin que els seus diners s'ajusten a la legalitat? Quina cosa tant rara volen fer que no ho volen comunicar? A vostè què li molesta de tot això? Què està pensant pagar?", s'ha descarregat el ministre amb to paternalista, qui ha recordat que el Tribunal Suprem havia tombat la negativa de Junqueras a enviar-li els informes setmanals. Montoro ha reblat que la mesura assegurava que no hi havia cap pagament contrari als objectius d'estabilitat pressupostària, i es comprenia dins d'aquesta legislació vigent, en la seva disposició primera.
Sobre les diferències amb la mesura del Fons Liquiditat Autonòmic (FLA) condicionat que va adoptar la mateixa Comissió Delegada d'Afers Econòmics el passat 21 de juliol, el propi ministre ja va avisar en una compareixença al Congrés fa unes setmanes que no entraria en vigor. "Aquella mesura era de control informatiu", ha dit sobre una via que anava orientada en un inici a impedir partides per al referèndum. Aleshores també va informar de la seva tesi sobre que les "polítiques secessionistes enfonsaven Catalunya" i per això creia que calia estrenyin-ne els controls.
Davant d'aquest escenari, fonts de la Moncloa asseguren que l'executiu central hauria parlat amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el mateix president de Ciutadans, Albert Rivera, per informar-los al respecte i estarien "d'acord", sota la idea que el referèndum "és il·legal". Així i tot, Montoro ha anunciat que pròximament demanarà de comparèixer al Congrés dels Diputats per "explicar el contingut i abast d'aquesta mesura amb tots els grups polítics". Aquí ha afegit que passades les 48 hores, serà la setmana pròxima quan entri en vigor el control de facto.