Montse Bassa ha decidit deixa la seva acta de diputada i abandonar el grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats. Així ho ha comunicat aquest dilluns el mateix partit, que ha agraït la feina "lleial i honesta" feta durant aquests anys: va entrar com a parlamentària a la cambra baixa l'any 2019, en el moment més àlgid de la repressió de l'estat espanyol contra Catalunya; amb la seva germana Dolors empresonada per haver estat consellera del Govern de Carles Puigdemont, que va organitzar el referèndum de l'1-O. "El seu esforç en els camps de la lluita repressiva i la llengua catalana han estat claus per assolir els èxits, com la llei d'amnistia o que es pugui parlar català al Congrés", apunta ERC en un comunicat. Fonts del partit apunten que la dimissió és per "motius personals" i, de moment, no avancen qui substituirà Bassa a l'hemicicle madrileny. Sigui com sigui, aquests eren els noms que apareixien just després de Dolors Bassa a les llistes electorals del 23-J: Joan Margall i Sastre, Etna Estrems i Fayó, Pep Companys i Güell, Berta Guinó i Comas, i Salvi Güell i Bohigas. 

La dimissió de Bassa arriba, en tot cas, en plena guerra interna a Esquerra Republicana; El dia 30 de novembre, se celebrarà un congrés nacional per decidir qui controla a partir de llavors la formació. Marta Rovira ja ha anunciat que, guanyi qui guanyi, ella abandonarà la cúpula del partit. Hi ha quatre candidatures: 'Militància Decidim' d'Oriol Junqueras, 'Nova Esquerra Nacional' de Xavier Godàs, 'Foc Nou' d'Alfred Bosch, i 'Recuperem ERC' del Col·lectiu Primer d'Octubre. El mes de juny passat, Montse Bassa i la seva germana Dolors van signar el manifest que advocava per una renovació de la cúpula de la formació. Aquell document també portava la signatura de Teresa Jordà, número dos dels republicans al Congrés dels Diputats.

Junqueras, a l'atac contra Rovira

Aquest dissabte, Oriol Junqueras va presentar la seva candidatura per recuperar la presidència d'Esquerra Republicana amb les armes a punt, disparant contra Marta Rovira. A la presentació de 'Militància Decidim', va carregar contra l'estructura B del partit per haver pres "decisions al marge de la presidència que estava a la presó i al marge de l'Executiva i del Consell Nacional". "Tota aquesta gent ha traït els nostres principis quan reivindiquen amb orgull que contactaven mariachis; ens fan passar vergonya", va assenyalar enrabiat Junqueras. En aquell acte, també va anunciar qui substituirà Marta Rovira com a secretària general si la seva candidatura s'acaba imposant en el congrés del novembre: Elisenda Alamany, número 1 del partit a Barcelona, després de la dimissió d'Ernest Maragall.

Aquest mateix dilluns, la candidata a la vicepresidència d'ERC dins la candidatura de Nova Esquerra Nacional, Teresa Jordà, ha assegurat sentir-se “trista” i “decebuda” amb Junqueras. S'ha mostrat especialment dolguda, en una entrevista a Catalunya Ràdio, per la presentació de la candidatura 'Militància Decidim'. Ha lamentat que ERC “no mereix que la persona que ha estat 13 anys liderant el partit fins fa dos mesos, utilitzi aquest to i parli d'una certa purga, de netejar abans de recosir”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!