Montse Venturós, de la CUP, s'ha imposat amb claredat a Berga a les eleccions municipals amb el 40% de suports i ha ampliat distàncies amb Junts per Berga, amb qui havia empatat el 2015. La cap de llista de la CUP, que havia estat inhabilitda per no despenjat l'estalada del balcó de l'ajuntament, ha revalidat així l'alcaldia aconseguint 8 regidors per 6 de la candidatura de Junts.
Entrevistada a Els Matins de TV3 aquest dilluns, Venturós ha assegurat que "s'ha capgirat la història a la ciutat de Berga" i que la seva candidatura sempre ha tingut "molt clares les polítiques de transformació". Venturós ha deixat clar que la victòria no l'atribueix a la inhabilitació i que és fruit de la feina feta. Sobre si la CUP governarà en solitari o es plantegen pactes postelectorals, Venturós no ha tancat la porta a parlar amb tothom "sempre que es mantinguin unes bases programàtiques molt clares". D'entre els eixos que marcaran la legislatura a Berga, Venturós ha destacat la remunicipalització de l'aigua.
Gràcies infinites als veïns i veïnes de Berga per fer-nos confiança. Compríms, fermesa i Berga, Berga i més Berga. #PaïsosCatalans @cupberga @casalpanxo
— Montse Venturós (@venturosm) 26 de maig de 2019
Des del 4 d’octubre Berga ha tingut un alcalde accidental perquè ningú va voler agafar les regnes de l’Ajuntament quan el jutjat penal número 2 de Manresa va inhabilitar Venturós per no haver despenjat l’estelada durant dos comicis electorals. Ella, però, va assegurar que tot i que no signaria documents, seguiria al capdavant de la institució. Acabats els sis mesos de condemna, es va constatar que la desobediència que proclamava Venturós va ser més simbòlica que efectiva. L’objectiu, va dir, era la “integritat” dels treballadors i evitar “perjudicar” el ciutadà.
Tot i així, l’electorat ha tornat a confiar en la formació anticapitalista, que ha guanyat les eleccions i millorant els resultats. En aquestes municipals, a Berga s’hi han presentat vuit llistes. Junts per Berga ha presentat Jordi Sabata per intentar recuperar una alcaldia que, tradicionalment, sempre havia estat en mans convergents i que, el 2015, va perdre per tan sols 58 vots de diferència. Finalment, però, Junts per Berga ha quedat lluny d’aquest objectiu.
ERC ha perdut suports i passa de 3 a 2 regidors, mentre que el PSC ha aconseguit mantenir el seu representant a l’Ajuntament. En canvi, Iniciativa per Catalunya Verds ha desaparegut del mapa de representació municipal en perdre el seu únic edil.
La participació en aquestes eleccions municipals a Berga ha estat del 67%, més de 13 punts superior a les últimes eleccions.