L'Abadia de Montserrat ha rebut la Medalla d'Honor, en la categoria d'or, del Parlament de Catalunya, coincidint els actes que donen el tret de sortida a la Diada Nacional de Catalunya. En un acte solemne, on ha actuat l'Escolania de Montserrat i els Cors de Clavé cantant El Cant de la Senyera, El Virolai i Els Segadors, l'abat de Montserrat, Manel Gasch, el president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Parlament, Josep Rull, han reivindicat la importància del monestir per a la nació, cultura i llengua catalana durant els 1.000 anys d'història. "S'ha convertit en un baluard inexpugnable en defensa de la llengua, la cultura i les nostres llibertats col·lectives", ha defensat el president de la cambra catalana, Josep Rull, mentre el president Illa insistia en el paper clau de Montserrat per "integrar i que Catalunya "continuï sent terra d'acollida".
L'acte ha començat amb la hissada de la senyera davant la façana del Parlament, a càrrec de la formació de gala dels Mossos d'Esquadra i presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i del Parlament, Josep Rull. Els Cors de Clavé han entonat 'El cant de la senyera'. Ja dins l'auditori, l'Escolania del Montserrat 'El virolai', per començar a la cerimònia, i 'Els segadors', per a cloure-la.
L'acte ha seguit a l'Auditori del Parlament, on hi han assistit tota mena d'autoritats. Des dels presidents Pujol, Montilla, Artur Mas i Aragonès, fins als expresidents del Parlament Ernest Benach, Carme Forcadell, Núria De Gispert, Roger Torrent, Laura Borràs i Anna Erra. El president Torra no hi ha pogut assistir perquè "tenia un acte a Girona", segons apunten des del seu equip. També han format part de l'acte representants de tots els grups parlamentaris, exceptuant els Comuns i la CUP que han denunciat prèviament una "manca de transparència" pel que fa als abusos sexuals a l'església. Alhora, hi han assistit la majoria de consellers del Govern, així exconsellers de tots els colors, com Irene Rigau, Joaquim Forn, Carles Campuzano o el mateix Roger Torrent.
El president Illa posa d'exemple Montserrat com a "punt de consens"
Precisament, el president de la Generalitat, Salvador Illa, reivindicava el consens que suposa l'atorgament de la medalla d'honor, en la categoria d'or, a l'Abadia de Montserrat. "És un punt de consens. Tenim un petit país on les distàncies són curtes i ens entossudim a fer-les més llargues", ha dit el president de la Generalitat, assegurant que la Diada és una "bona oportunitat" per retrobar-nos en "allò que ens fa sentir el país". Així mateix, Illa ha afirmat que l'Abadia té el repte de "conservar el seu llegat", però també de "projectar-nos cap al futur". "Ajudeu-nos a una Catalunya de convivència i a allunyar-nos de la discòrdia", ha dit el president de la Generalitat, que ha reivindicat Montserrat com terra d'acollida i ha insistit en la seva idea que "tothom que ve a millorar Catalunya és català".
L'Abat de Montserrat reivindica la fe com a eina d'integració
Per la seva banda, l'Abat de Montserrat, Manel Gasch, ha agraït “humilment” l'atorgament de la medalla ha reivindicat el Monestir com un símbol del catalanisme. "La fe pot ser una eina d'integració lingüística i cultural", ha reivindicat l'abat, que ha explicat que les oracions del Monestir es fan en un 80% en català. "L'altre 20% es fa en llatí", ha dit, seguidament. "Continuarem comunicar-nos en català, per la nostra escolania, que és la nostra ambaixadora arreu del món", ha afirmat l'abat, reivindicant el paper de Montserrat en la història del catalanisme.
Amb tot, la cerimònia ha estat precedida per una protesta de víctimes d'abusos sexuals per part de l'Església. Per això, el màxim representant de Montserrat ha assegurat que "al llarg de 1.000 anys també es cometen errors", però ha defensat que "tot ajuda a créixer si es reconeix i accepta i es fa amb sinceritat" i ha dit que han "procurat esmenar" algunes coses. "Algunes les hem reconegudes i hem procurat esmenar-les cada dia. Altres hauran quedat soterrades amb el dia a dia del pas de temps", ha dit.
Rull agraeix la tasca de Montserrat: "Sempre ha estat amb Catalunya"
Per això, el president del Parlament, Josep Rull, ha volgut "agrair" aquestes paraules. "En una trajectòria tan dilatada de 1.000 anys no tot són llums i gestes. Malauradament, com en altres institucions seculars, el monestir també ha viscut moments foscos", ha assenyalat Rull, que ha afegit: "S'han comès errors, el monestir els ha reconegut i ha demanat perdó pel patiment".
Més enllà d'aquesta qüestió, el president de la cambra ha defensat que Montserrat "ha estat sempre amb Catalunya i al costat dels catalans", i que "s'ha convertit en un baluard inexpugnable en defensa de la llengua, la cultura i les nostres llibertats col·lectives". Rull ha recordat l'expresident del Parlament Joan Rigol, qui ha traspassat enguany i va ser el promotor d'aquest reconeixement. "El Monestir és catalanitat, llengua i cultura. Poques nacions poden fer un acte com el que fem. Poques nacions poden fer un acte com el que vam fer aquesta setmana a Montserrat. Ens ha d’atorgar autoestima i orgull", ha insistit el president del Parlament.
Josep Rull també ha explicat la importància de la Muntanya de Montserrat per a tots els catalans i ha reivindicat la seva figura. "Montserrat són moltes coses. És la muntanya emblemàtica pels catalans, que ha inspirat poetes, escriptors, músics…", ha dit el president del Parlament, que ha expressat les mil cares de Montserrat. "Es veu diferent des del Penedès, l'Anoia, el Vallès, el Bages, el Baix Llobregat… i des del seu cim es poden veure les illes germanes", ha afirmat Rull.
Finalment, el president del Parlament també ha recordat el paper clau que ha tingut el monestir durant les "èpoques més fosques de Catalunya". Començant per la dictadura de Primo de Rivera, passant per la dictadura franquista. "Cal recordar la defensa d’Abat Escarré durant els fets del Palau de la Música el 1960, que va procedir amb la detenció del president Pujol. És un símbol de fidelitat i sensibilitat envers la causa catalana", ha afirmat Rull.