Carola Miró i Bedós, dona del 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha mort aquest dissabte als 58 anys després de nou anys de lluita contra el càncer. Miró estava hospitalitzada a l'Hospital Santa Caterina de Salt, on s'ha produït la defunció després d'un temps en estat greu. Mestra de professió, Miró es va convertir el 2018 en una figura pública després que el seu marit fos investit president de la Generalitat de Catalunya. Tot i que va mantenir un perfil de protagonisme discret, va acompanyar el president Torra en alguns actes, i també quan es va enfrontar a la justícia espanyola, que el va acabar inhabilitant per desobediència per negar-se a despenjar una pancarta a favor dels presos polítics del Palau de la Generalitat.
El 2015, Miró va haver d'obrir un parèntesi en la seva activitat com a professora després que li detectessin un tumor, que va resultar cancerós, i pel qual va haver de sotmetre's a una operació i a un tractament de quimioteràpia. Dos anys més tard va haver de ser operada de nou, i el 2020, quan Torra ja era president, va tornar a passar per quiròfan. Per tal de mantenir-se activa, al llarg d'aquest període va col·laborar com a voluntària a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.
Miró va néixer a Barcelona el 1965 i va dedicar la vida a l'ensenyament a l'escola primària Thau de la capital catalana. Tant ella com Quim Torra van estudiar als Jesuïtes de Sarrià, però es van conèixer més tard, quan ja eren universitaris. Van viure tota la vida al barri de Sant Gervasi, a excepció de l'any 2007, quan van marxar a viure temporalment a Suïssa, ja que Torra treballava per a l'asseguradora multinacional Winterthur. Era mare dels tres fills del matrimoni: Carola, Guillem i Elena.
Malgrat que un dia es va veure immersa en el món de la política, Miró mai no va participar-hi directament, només l'any 2010 es va presentar de forma simbòlica en la posició número 77 de les llistes de Reagrupament Independentista (RI).
Activisme independentista
L'esposa de Torra sí que va participar en el moviment independentista des de l'activisme, a través del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Sant Gervasi. L'octubre del 2019, quan es van conèixer les sentències contra el procés, va assistir a la mobilització a l'Aeroport del Prat organitzada per Tsunami Democràtic o en la Marxa de la Llibertat organitzada per Òmnium Cultural.
Els fills, Carola, Guillem i Helena, com els pares, també han tingut una important participació en l'activisme independentista. En els últims anys, a causa de la malaltia, Miró també es va aficionar a fer 'patchwork', una forma de costura que consisteix a cosir retalls de tela grans formant un mosaic.
Les xarxes s'omplen de mostres de condol
La notícia de la mort de Carola Miró ha generat moltes mostres de condol públiques a través de les xarxes socials. Un dels primers a lamentar la seva pèrdua ha estat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull. "Colpits per la mort de la Carola Miró. Una persona propera, ferma i molt compromesa amb les persones i el país", ha lamentat Turull.