L'exministra d'Afers Socials amb el govern de Felipe González i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Cristina Alberdi ha mort aquest dijous als 78 anys, segons han confirmat a Efe fonts del seu entorn i ha anunciat a X el Col·legi d'Advocats de Madrid.

Alberdi va néixer a Los Rosales (Sevilla) el 1946 i era advocada. Va militar al PSOE entre els anys 1995 i 2003. De fet, a proposta d’aquesta formació, va ser vocal del CGPJ. Després d’aquesta etapa, Alberdi va ser ministra de González i també diputada al Congrés per les circumscripcions de Màlaga (entre 1996 i 2000) i Madrid (del 2000 al 2004). Posteriorment, Alberdi es va anar apartant del PSOE perquè no compartia la política territorial i antiterrorista del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Un cop fora de la primera línia política, Alberdi va tenir càrrecs en òrgans consultius de la Comunitat de Madrid i va col·laborar en tertúlies polítiques.

En contra de l'Estatut i de negociar amb ETA

El seu allunyament del PSOE va estar marcat per les crítiques a la política territorial del partit en l’època de Zapatero. Va abandonar el partit el 2003, on militava des del 1995, acusant la formació de “donar ales al nacionalisme sobiranista”. Aquesta acusació la va fer precisament a causa de la formació del Govern tripartit a Catalunya, entre el PSC, Esquerra Republicana de Catalunya i ICV. No va abandonar el seu escó, però es va passar al Grup Mixt. Així mateix, també va ser crítica amb el model territorial del secretari general del partit, i va denunciar que el PSOE s’havia radicalitzat. També va destacar pel seu posicionament en contra de l’Estatut de Catalunya i de les negociacions amb ETA.

El 2003 havia dimitit ja de tots els seus càrrecs de la Federació Socialista Madrilenya a causa de les diferències amb el secretari general, Rafael Simancas. Cinc anys més tard, arremetia contra Zapatero a qui acusava d’haver fet “un gir de 180 graus quant a lluita antiterrorista”. El 2004 Alberdi ja havia estat nomenada per Esperanza Aguirre com a presidenta del Consell Assessor de l’Observatori contra la Violència de Gènere de la Comunitat de Madrid. A banda, va ser també consellera del Consell Consultiu de la Comunitat de Madrid. En anys posteriors, seria una veu en tertúlies de Telemadrid o de canals espanyolistes com 13TV en programes com ara El cascabel al gato.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!