Javier Gómez Navarro (13 de setembre de 1945) ha mort aquest dijous als 78 anys, segons informen diversos mitjans. El polític socialista madrileny va tenir una llarga carrera on destaca el seu temps com a ministre de Comerç i Turisme sota l'últim mandat de Felipe González i va ser un important dirigent de l'esport espanyol. Justament sota el govern socialista, Navarro va ser vicepresident del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, convertint-lo en una de les figures polítiques clau d'aquell esdeveniment històric per a la capital catalana, però també passarà a la història de l'esport espanyol per haver impulsat la conversió dels clubs de futbol en societats anònimes, i també va tenir un paper rellevant en el desenvolupament del turisme, cartera que va ocupar entre 1993 i 1996. La seva trajectòria professional també abasta el sector privat, sent president d'Aldeasa, president del Consell Superior de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació d'Espanya (2005-2012), president de Viatges Marsans i fundador i membre de la Junta Directiva de FITUR.
L'esport i el turisme van ser els dos grans àmbits de responsabilitat que va tenir Javier Gómez Navarro. Com a secretari d'Estat per l'Esport va tenir una gran rellevància des que va ser anomenat en 1987. L'any 1989 va ser responsable d'elaborar la primera Llei de l'Esport (10/1990), que va suposar un abans i un després per a l'esport espanyol, convertint els clubs de futbol i de bàsquet en societats anònimes esportives (SAD) i assentant les bases pels futurs èxits esportius que van culminar en els Jocs de Barcelona, amb 22 medalles olímpiques, el màxim botí que mai ha aconseguit la delegació espanyola en uns Jocs Olímpics. A més, sota el seu mandat al capdavant del CSD, es va crear la Comissió Nacional contra la Violència a l'Esport, la Comissió Nacional Antidopatge, van néixer cinc nous INEF i es va posar en marxa el Pla MEC per a la construcció d'instal·lacions esportives als centres escolars. Gómez Navarro també va tenir un paper polític important en l'organització dels Jocs de Barcelona.
Gómez-Navarro va estudiar Enginyeria Industrial, especialitzant-se en Química, a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Madrid. Va complementar la seva formació amb estudis a Ciències Econòmiques. La seva carrera política es va desenvolupar principalment dins del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), ocupant la secretaria d'Estat per a l'Esport i la presidència del CSD entre 1987 i 1993, i posteriorment, entre el 1993 i el 1996 el ministeri de Comerç i Turisme. Precisament, va ser en el món del turisme on va destacar per impulsar el Pla Marc de Competitivitat del turisme Espanyol, Plan Futures, i va promoure la constitució de FITUR, de la qual en va ser secretari tècnic fins a 1983, tot i que va ser membre de la junta directiva de la fira de turisme de Madrid fins a l'any 2000. Durant la seva etapa com a ministre, també va promocionar el canvi dels estudis de Turisme, integrant-los a la Universitat.
Entre els anys 1978 i 1982, Javier Gómez Navarro també va ser editor de Viajar, primera revista de viatges d'Espanya, i entre el 1983 i el 1986, va ser president de Viajes Marsans, amb l'encàrrec de sanejar i reestructurar l'empresa, capitanejant la privatització de la companyia. El 1986 també va impulsar la creació de la companyia aèria Spanair, projecte coparticipat per Marsans i la companyia escandinava SAS.
Ha fallecido Javier Gómez Navarro, un gran dirigente del deporte español. DEP.
— Ignacio Romo (@ignacioromo66) August 29, 2024
Descanse en paz. Una gran persona, un magnífico profesional y responsable público cuyas tareas siempre desarrolló con éxito y del que aprendimos mucho.
— Juan Espadas Cejas (@_JuanEspadas) August 29, 2024
Mi pésame y un fuerte abrazo a su familia y amigos.https://t.co/P8UoYz4oWa
Ha muerto Javier Gómez Navarro, amigo y excelente persona. Javier es una referencia en el #turismo español en las últimas décadas.
— Javier Blanco H. (@JavierBlancoH) August 29, 2024
Tanto en el sector privado como en el público, trabajó con visión, tolerancia y sentido de estado. No le olvidaremos. Descanse en paz.