L’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Porta i Ribalta, ha mort aquest dimecres als 86 anys. L'entitat ha estat l'encarregada de comunicar la mort de qui va ser president des de 2002 fins al 2010, a través de les seves xarxes socials "colpits per la mort de Jordi Porta". Òmnium Cultural ha recordat que Porta "va impulsar la modernització de l'entitat, el nou Òmnium Cultural, i també el full de ruta independentista.
Nascut a Barcelona el 1936, Porta es va llicenciar en Filosofia a la Universitat de Barcelona l'any 1967, i va ampliar els seus estudis a Nanterre i a la Sorbona de París. Va ser director de la Fundació Jaume Bofill entre 1973 i el 2000. Porta va guanyar les eleccions a Òmnium Cultural l'any 2002 i va substituir Josep Millas en el càrrec. Així doncs, va presidir l'entitat fins a l'any 2010 quan va ser rellevat per Muriel Casals. El juny del mateix any va ser elegit president del Centre UNESCO de Catalunya, fins al 2014, així com el president de la Fundació Gran Enciclopèdia Catalana des del 2011; així com síndic de greuges de la UAB. El seu paper en el món de la cultura també està marcat per ser membre del consell editorial d'Edicions 62 i el diari Avui. És autor dels llibres Anys de referència (1997), amb el qual va guanyar el premi d’assaig de la Fundació Ramon Trias Fargas, El català, o ara o mai (2005) i les memòries He tingut molta sort amb la gent que he conegut (2019).
Jordi Porta va tenir una llarga trajectòria en el món del catalanisme i les ciències socials va ser, entre d'altres, promotor del congrés de cultura catalana. Cristià crític amb la jerarquia eclesiàstica, era coordinador de la Plataforma Cristianisme segle XXI i membre del consell assessor de l'associació Noves Bases de Manresa o membre del consell consultiu de Plataforma per la Llengua, així com president de l'Opinió Catalana o membre del consell assessor del Patronat Català PRO Europa. L'any 2010 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya, i el 2013 la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) li va atorgar el doctorat honoris causa.
Mostres de condol
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha estat una de les primeres persones a reaccionar a la mort de Jordi Porta. Antich ha assegurat que sense ell, l'entitat no seria "el que és avui dia ni el país hauria pogut arribar tan lluny els últims anys". Amb tot, ha mostrat el seu compromís de continuar treballant per "ser dignes del seu llegat".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat que la mort de Porta "ens deixa un gran buit". Aragonès ha recordat el seu paper destacant que "sempre ha estat un referent polític, ètic i ciutadà".
L'expresident Quim Torra també ha tingut unes paraules de record per Jordi Porta que l'ha assenyalat com "un home compromès amb el país i la llengua, lluitador pels drets nacionals i civils".
L'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha lamentat que "ens deixa l’home clau per entendre el que avui representa Òmnium".
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha lamentat la pèrdua d'un "gran activista i defensor de la llengua, la cultura i la nació catalana".
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha recordat Jordi Porta, com una "figura cabdal del catalanisme i defensor de la llengua com a eina de cohesió social i nacional".