L’exalcalde de Marbella, Julián Muñoz, ha mort aquest dimarts als 76 anys a conseqüència d’un càncer de pulmó del qual va ser diagnosticat el gener de 2024. Els últims mesos de vida de Muñoz els ha passat acompanyat de la seva exdona, Mayte Zaldívar, amb la qual es va tornar a casar després de confirmar que la seva malaltia era letal, i de les seves filles i nets, entre el seu domicili i diversos ingressos a l’hospital com a resultat dels empitjoraments de la seva malaltia. El setembre de 2024 va donar la seva última entrevista al programa De Viernes, de Telecinco, en la qual reconeixia entre llàgrimes que tenia por de morir. "No sé el temps que em queda", va afirmar. L’expolític va aclarir que va voler fer aquesta entrevista per "agrair a les persones que han estat al meu costat sempre, l'afecte i el respecte, i a les altres, el perdó". Muñoz va parlar sense problema del seu càncer "jo sabia que tenia un tumor perquè jo soc un fumador de fa 60 anys. El tumor es detecta perquè jo vaig caure, i després vaig tornar a caure, i em vaig trencar la (vèrtebra) lumbar 4, i a partir d'aquí ja em van fer radiografies i em van fer proves", va explicar.

En aquesta entrevista, va confessar que malgrat la seva "precària situació" era molt feliç "tu saps el que és tenir una família en bloc, al voltant del teu llit? Després de la vida que he portat... Això és el millor final de la meva vida que em pot passar", confessava entre llàgrimes.

Julián Muñoz entrevista t5
Julián Muñoz en una entrevista al programa 'De Viernes', de Telecinco

Ascens i caiguda a Marbella

Al llarg de la seva vida, Julián Muñoz va protagonitzar en la mateixa mesura informacions polítiques com portades de la premsa del cor. L'exalcalde de Marbella va saltar a la fama arran de la seva relació amb la cantant Isabel Pantoja. Nascut a Àvila el 24 de novembre de 1947 ha estat una de les figures polítiques més polèmiques de la història d’Espanya. Abans de començar la seva carrera política va exercir de cambrer a Madrid, posteriorment juntament amb la seva família es van traslladar a Màlaga, on amb la seva dona van obrir dos restaurants, un d’ells a Puerto Banús, una de les zones més populars i exclusives de la ciutat, i on van molts dels periodistes que tots els estius segueixen els famosos, va ser allà on van aconseguir els seus primers contactes, en especial, en l’àmbit polític de la ciutat.

La seva entrada a la política va ser el 1991 de la mà de Jesús Gil, el llavors adorat alcalde de Marbella, sota els paraigües del seu propi partit Grupo Independiente Liberal (GIL). El seu creixement al partit va ser molt ràpid, i passar de ser  regidor en el número 6 de la llista del 1991 i a número 2 a les eleccions del 1999. Muñoz es va convertir en l'ombra i mà dreta de Jesús Gil. El també expresident i màxim accionista de l’Atlético de Madrid es va veure forçat a dimitir del càrrec l'abril del 2002, després d'11 anys a l'alcaldia, com a resultat del cas Camisetas, acusat de falsificar els contractes de patrocini amb els que l’Ajuntament de Marbella apareixia a la samarreta. 

Jesús Gil i Julián Muñoz Marbella Efe
Jesús Gil i Julián Muñoz a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) de Madrid el 2003 / EFE

En aquell moment, Julián Muñoz va assumir les funcions d’alcalde, fins que va ser investit el maig del mateix any. La seva gestió com a alcalde va estar marcada pels excessos, la seva relació amb Pantoja i per les acusacions de corrupció. Tanmateix, en els comicis de 2003, va aconseguir la majoria absoluta amb el 47,09% dels vots, prenent el bastó de comandament el 14 de juny. No obstant això, el seu govern va ser breu, ja que el 13 d'agost del mateix any, una moció de censura el va desbancar del càrrec, sent reemplaçat per Marisol Yagüe, que també va acabar condemnada per corrupció.

Julián Muñoz pren possessió alcaldia Marbella 2002 Efe
Julián Muñoz pren possessió a l'alcaldia de Marbella l'any 2002 / EFE

Julián Muñoz va ser imputat al cas Proinsa, el 9 de setembre de 2003 va començar el judici on el fiscal va demanar 18 mesos de presó i vuit d'inhabilitació contra ell i alguns edils de l'antic GIL per autoritzar una llicència d'obres en 1999 —Julián Muñoz presidia la Comissió de govern que va autoritzar la llicència—. També va ser condemnat a sis mesos de presó i vuit anys d'inhabilitació per a l'ocupació i càrrec públic per un delicte urbanístic en el cas Banana Beach.

Operació Malaya i pas per la presó

El març del 2006 esclata l'Operació Malaya, un dels majors escàndols de corrupció política i urbanística mai vist a Espanya. El 19 de juliol de 2006 és detingut en la tercera fase de l’operació i és acusat de presumpte suborn i malversació de cabals públics. Muñoz va estar a la presó durant 2 anys i mig, fins que va sortir el 27 de setembre de 2009. Altres condemnes relacionades amb el cas el van tornar a portar a presó el 2013, quan va ser condemnat a altres 7 anys de presó i inhabilitació durant altres 16 anys.

El mateix exalcalde va reconèixer al judici que d'ençà que va ser elegit regidor el 1991 va tenir “grans sous” i va cobrar lliuraments periòdics de societats municipals i gratificacions puntuals del llavors alcalde, Jesús Gil, que va ocultar a Hisenda i que mai va ingressar en comptes. “Per què no puc tenir els diners a la meva casa?, no m'agraden els bancs, tinc mala experiència amb ells”, va afirmar. Durant la seva declaració va assegurar que aquests sobre sous eren “un sobre mensual amb 300.000 pessetes (1.803 euros) de Contractes 2000”, una societat municipal, i des de 1993, 400.000 pessetes pel mateix procediment en negre d'una altra empresa pública, Esdeveniments 2000. A més, va detallar que Jesús Gil gratificava a vegades als seus regidors amb quantitats que arribaven fins a un milió de pessetes (6.000 euros), i que li va prestar a més 22 milions de pessetes (133.223 euros) per comprar una casa que mai li va retornar. L'esclat del cas va portar a que Gil i Julián Muñoz protagonitzessin diverses baralles televisives insultant-se mútuament. 

Després d'estar 2 anys a la presó, el 2015, a conseqüència del seu malestar físic, li va ser inicialment concedit el règim penitenciari de tercer grau, tot i que va ser revocat per l'Audiència de Màlaga. El 2016 Julián Muñoz va abandonar la presó, complint el seu tercer grau en el Centre d'Inserció Social d'Algesires, marcant el tancament d'un dels capítols més tumultuosos de la seva vida.

sortida Julian Muñoz de presó
Julián Muñoz a la seva sortida de presó l'any 2016 / Europa Press

El 2018, El Español va publicar un polèmic vídeo on es veia a Muñoz en una "festa flamenca" fet que va provocar que reingressés al CIS d'Algesires per “mal ús del mitjà telemàtic” amb el qual es controla el seu règim de tercer grau. Finalment, el 8 de juny de 2021 va aconseguir la llibertat condicional per malaltia. L’exdona de Julián Muñoz, Mayte Zaldívar i Isabel Pantoja també van passar per la presó a conseqüència d’aquest cas. 

Catapultat a la fama per la relació amb Isabel Pantoja

L'exposició mediàtica de Julián Muñoz va començar arran de la seva relació amb Isabel Pantoja, que va començar el 2003, quan ell encara estava casat amb Mayte Zaldivar i era un alcalde absolutament desconegut. El primer cop que se’ls va veure junts va ser pocs mesos abans que la seva relació saltés als mitjans de comunicació, quan ambdós es van deixar veure davant les càmeres de televisió a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) que se celebrava a Madrid i a la qual tots dos assistien en qualitat de representants de la ciutat malaguenya: ell, en qualitat d'alcalde i ella, com a artista i amant de la terra. Els mitjans de comunicació van començar a parlar d’aquesta relació, tot i que, ells ho van negar durant mesos. La primera polèmica entorn de la parella va arribar el mateix any quan es va publicar que Pantoja negociava amb el consistori de Marbella per convertir-se en imatge de la ciutat a canvi de 400 milions de pessetes. Finalment, el contracte no es va signar per la pressió de l'oposició i dels mitjans de comunicació. 

Isabel Pantoja y Julián Muñoz / X
Isabel Pantoja i Julián Muñoz / X

L’1 de maig de 2003, Mayte Zaldívar va anuciar a través d’un programa de televisió que la relació amb el seu marit havia acabat. El mateix Muñoz li havia trucat el dia anterior per comunicar-li el fi de la relació: “Em va dir que donava la relació per acabada, que no em fiqués més en la seva vida i que feia i desfeia el que li donava la gana”, va explicar. A partir d’aquí, l’exdona de l’encara alcalde es va passejar per tots els platós de televisió explicant tota mena de detalls de la ruptura, de la seva relació i de l’engany que havia patit. Aquest odi cap al seu marit va provocar que el 29 de gener de 2004, en una aparició al programa A tu lado de Telecinco va acabar relatant una informació que la portaria a la presó. “Són uns diners que hi havia a casa ell em deia que era normal. Unes comissions d'obres, i m'ho comentava quan venia amb les bosses. Agafa, això és d'una comissió d'unes obres. Guarda-ho, no ho podem dir res perquè funciona tothom igual. Es repartien així i són legals". Després va començar a parlar dels colors de les bosses en què arribava els diners a casa seva, per recordar “Si ell em diu que són comissions d'obra i a Marbella es fan obres cada mig mes, es fa cada mig metre una obra”.

mayte Zaldivar tele5
Mayte Zaldívar en la seva aparició a un programa de Telecinco

Pantoja i Muñoz van passejar el seu amor per Marbella perseguits per la premsa rosa, contra els qui l’alcalde carregava durament protagonitzant més d’un moment de tensió.

Els problemes a la parella van arribar quan els hi va esclatar l'operació Malaya. Isabel Pantoja va ser detinguda el maig de 2007 al seu domicili de Marbella ‘Mi Gitana’ i va abonar una fiança de 90.000 euros per a eludir la presó, fiança que li va ser retornada posteriorment, i la mateixa quantitat que havia pagat anteriorment Zaldívar. Després de les recerques pertinents, l'instructor, Miguel Ángel Torres, va decretar una peça separada per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Les entrades i sortides de presó i l’entramat judicial va provocar que la relació acabés el febrer de 2009, una ruptura anunciada per la cantant a través d’una exclusiva a la revista Hola.

pantoja y julian muñoz
Isabel Pantoja i Julián Muñoz 

El 2013, Isabel Pantoja va ser condemnada a 2 anys de presó per blanqueig de capitals, mentre que el jutge va decretar 3 anys i 3 mesos per a Mayte Zaldívar acusada de blanqueig continuat de capitals. Julián Muñoz va ser condemnat a 7 anys de presó. A més, els tres van ser condemnat a multes milionàries, la més elevada a Julián Muñoz, de 3.893.854,9 euros, mentre que a Zaldívar li van imposar una multa de 2.487.088 euros i Pantoja de 1.147.148,96 euros "tant del valor blanquejat”. La condemna dels 3 va originar una guerra oberta d’acusacions i retrets entre els tres membres del triangle amorós.

Pocs mesos abans de morir, Julián Muñoz va assegurar en una entrevista que mai havia estat feliç amb Pantoja "no guardo bon record. El meu pas per la vida d'aquesta senyora va ser nefast". A més, va reconèixer que s'havia equivocat i mai hauria d'haver deixat a la seva dona. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!