Notícia inesperada. La senadora i exalcaldessa de València, Rita Barberá, ha patit un infart en un cèntric hotel de Madrid, el Villa Real, i ha mort minuts després, segons han informat els professionals mèdics del SUMMA 112, que l'han atès als voltants de l'hotel, però, després de trenta minuts practicant-li maniobres de reanimació cardiopulmonar, no han pogut fer res per salvar-li la vida.
La portaveu del 112, Pilar Rodríguez, ha explicat a la Cadena Ser que l'"avís ens ha arribat a les 7.03 hores del matí" i ha explicat a la Cope que "encara vivia quan han arribat", però que la situació era "irreversible".
Segons la portaveu d'Emergències, Barberá havia patit una crisi d'ansietat abans de l'infart i l'avís els ha arribat directament de l'hotel. Persones properes a ella asseguren que "la pressió li ha passat factura" i que "últimament estava molt apagada". L'exministre d'Exteriors José Manuel García Margallo ha afirmat a Espejo Público que la senadora "prenia una medicació molt forta perquè estava sumida en una enorme depressió".
A mig matí, els serveis funeraris han retirat el cos sense vida de Barberá.
De fet, ahir ja no va estar present al Senat, quan Mariano Rajoy i Santi Vidal van protagonitzar un dur cara a cara per la judicialització de la política.
Primera sessió de control
Aquesta notícia coincideix amb la primera sessió de control del Govern de Mariano Rajoy, després d'un any d'executiu en funcions, i part de l'arc parlamentari ha fet un minut de silenci per la mort de la senadora.
Comienza el pleno del @Congreso_Es con un minuto de silencio por el fallecimiento de Rita Barbera . pic.twitter.com/mPY9sIEzns
— Eloy Suárez Lamata (@eloysuarezl) 23 de novembre de 2016
I és que Unidos Podemos han abandonat l'hemicicle i han estat absents durant l'homenatge.
Mor sense ser jutjada
Barberá estava a la capital espanyola per declarar davant del Suprem i dilluns havia reconegut haver lliurat mil euros al PP com a donació desinteressada i va remetre al comitè electoral del partit a València per a qualsevol informació sobre una possible operació de blanqueig.
Al març, l'instructor del cas va oferir-li declarar voluntàriament en seu judicial per trobar indicis que Barberá havia participat d'un delicte de blanqueig de capital i, aquell mateix dia, el Comitè de Drets i Garanties del PP va obrir un expedient en contra seu i 54 investigats més.
Després que a l'abril el jutge demanés al Suprem que la imputessin, el setembre el Tribunal va decidir obrir una investigació penal i a l'octubre va decidir citar-la a declarar. Ara, Barberá ha marxat sense ser jutjada i caldrà veure què passa en el cas.
Mitja vida dedicada a València
Barberá (València, 1948) ha mort als 68 anys i ha dedicat gran part de la seva vida a València. Va ser la seva alcaldessa durant 24 anys (1991-2015) i també va ser diputada a les Corts valencianes durant 32 anys (1983-2015). Precisament per això, la ciutat ha suspès els actes públics d'avui, celebrarà un ple extraordinari i ha declarat tres dies de dol.
Durant 40 anys ha estat afiliada a Aliança Popular i al seu successor, el Partit Popular (1976-2016) -de fet, va ser la copromotora i cofundadora del partit a València, fins que aquest setembre va deixar el partit després que el Tribunal Suprem obrís causa contra ella pel Cas Imelsa, però es va aferrar al seu escó al Senat passant a pertànyer al grup mixt.
El president valencià, Ximo Puig, s'ha lamentat d'aquesta notícia a la COPE donant el bon dia, però assegurant que "s'inicia amb molt mala notícia" i deixant clar que "jo mai vaig tenir una mala relació personal amb ella".