L'activista pel català Rosario Palomino ha mort aquest dimarts. Nascuda al Perú el 1971, va formar part de la llista de Junts per Catalunya a Barcelona i va ser impulsora de la iniciativa "No em canviïs la llengua", juntament amb Matthew TreeToni Albà i Carme Sansa. La campanya va néixer el 2019, amb el lema “Som els catalans nascuts arreu defensant la llengua que ens uneix, que ens iguala, que ens agermana: la llengua catalana”, per demanar als catalans que no es deixessin portar pels estereotips i prejudicis i una presumpta bona educació i no canviessin de llengua en parlar amb nouvinguts, així com amb nous parlants del català. Precisament, aquest estiu, cinc anys després que arranqués la iniciativa, la campanya es va convertir en un llibre, que inclou el testimoni de catalanoparlants nascuts a l’estranger que expliquen el que han passat per aprendre'l i, finalment, comunicar-s'hi plenament, tot i ser víctimes, en alguns casos, de prejudicis i estereotips. 

Mostres de condol 

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha lamentat la mort de Rosario Palomino. En una publicació al seu compte de X, ha afirmat que està "molt colpit", i l'ha definida com "una dona que desprenia empatia, positivitat i un enorme compromís amb les causes més nobles. Una patriota de cap a peus que va estimar i defensar molt Catalunya i el seu desig de llibertat. I un referent a seguir de defensa activa de la llengua catalana". 

La presidenta de Junts, Laura Borràs, també ha fet servir X per acomiadar-se de Palomino. "Lluitadora incansable per moltes causes justes. Va fer una feina encomiable a 'Mantinc el català'. Una gran dona que vaig tenir el privilegi de conèixer i d’estimar". 

La vicepresidenta de Junts, Aurora Madaula, ha recordat l'última trobada amb Rosario Palomino durant la Diada d'enguany "la vaig trobar animada i lluitant, defensant la nostra llengua, com sempre, fins a l’últim alè". 

La Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) també ha agraït a Palomino tota la feina feta pel català. 

Per la seva banda, el Consell Local del barri de Sant Martí també recorda la presència de Rosario Palomino a la Diada de l'11-S d'enguany. En una publicació a X assenyalen "compartim la darrera foto que li vam poder fer, just on ella era feliç, defensant el català".

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!