Salvador Sánchez-Terán, exgovernador civil de Barcelona i polític clau durant la Transició espanyola, ha mort aquest dissabte als 88 anys, segons ha informat l'Ajuntament de Ciudad Rodrigo (Salamanca). Tot i ser originari de Logronyo, el polític espanyol residia llargues temporades en aquesta localitat de Castella i Lleó, que ha lamentat la seva defunció. "Ciudad Rodrigo perd un dels seus millors valedors fins a l'últim moment de la seva vida i, des del seu Ajuntament, que visitava sempre que es trobava a la seva ciutat, es vol deixar constància del sentiment de tristesa i dolor per aquesta pèrdua", ha indicat el consistori en un comunicat.
Nascut a Logronyo l'any 1934, Sánchez-Terán va ser un important polític durant la Transició espanyola, on destaca el seu paper com a governador civil de Barcelona entre el 1976 i el 1977 i la seva funció com a ministre en diversos governs d'Adolfo Suárez. En concret, com a membre del partit Unió Centre Democràtic, va estar al capdavant del Ministeri de Transports i Comunicació entre febrer del 1978 i maig del 1980. Posteriorment, Sánchez-Terán va ser nomenat ministre de Treball, però només va ocupar el càrrec durant quatre mesos. El polític, que era enginyer de camins, també va exercir els càrrecs de director general de Renfe i president de Telefónica, entre altres, al llarg de la seva trajectòria.
Sánchez-Terán i Catalunya
Sánchez-Terán va ser nomenat governador civil de Barcelona el gener de 1976, després de la mort del dictador Francisco Franco. Durant el temps que va ocupar el càrrec, va fer d'intermediari entre el govern espanyol de Carlos Arias Navarro i les forces polítiques democràtiques i independentistes de Catalunya. Un any més tard, el 1977, se'n va anar al Congrés dels Diputats com a diputat escollit a les eleccions generals per la província de Salamanca. El mateix any va ser nomenat assessor del president Adolfo Suárez i va ser el delegat del govern espanyol per negociar amb Josep Tarradellas el restabliment de la Generalitat de Catalunya.
Vinculat amb Ciudad de Rodrigo
L'Ajuntament de Ciudad de Rodrigo ha remarcat en el comunicat la gran vinculació entre Sánchez-Terán i aquesta població. "Encara que sense renegar de la seva terra de La Rioja, es va sentir sempre mirobrigense (gentilici de Ciudad Rodrigo) i pel seu interès per aquest municipi se li va concedir en 1976 la medalla de la Ciutat i es va posar el seu nom a una de les seves vies públiques, el passeig Salvador Sánchez-Terán", ha apuntat l'Ajuntament d'aquesta població. "En els nombrosos articles que va publicar, en les conferències que va pronunciar i en els llibres que va escriure, va deixar patent la seva condició com a 'home de la Transició espanyola', de persona dialogant i fidel a uns elevats principis democràtics, socials i humans", ha subratllat l'Ajuntament de Ciudad de Rodrigo.