La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha opinat que el retorn dels cinc catalans exiliats a Suïssa, entre els quals la líder d'ERC, Marta Rovira, és "positiu" perquè "és un exemple que la normalització social, institucional i política és una realitat". Durant l'acte de clausura del Congrés del PSC a l'Hospitalet de Llobregat, Moret ha recordat que la tornada "no ha estat casual" sinó "fruit d'un treball intens". "Hem aconseguit que allò que no havia de sortir de la política retorni a la política i això ho hem propiciat els socialistes catalans, però també espanyols", ha dit. Per seguir el "camí de la normalització", Moret ha considerat que ara calen "institucions estables" a Catalunya, en referència a la negociació de la investidura.

En un discurs en el qual ha remarcat el paper d'Hospitalet com la segona ciutat de Catalunya, Moret ha dit que les forces polítiques han de posar-se d'acord per donar sortida al mandat de les urnes del 12-M, que "marquen un camí recte i inqüestionable cap a una presidència de la Generalitat amb president socialista", Salvador Illa. 

En aquest punt, ha celebrat el retorn d'una de les líders d'un dels partits amb qui vol negociar el PSC la investidura, la secretaria general d'ERC, Marta Rovira i també de la resta d'exiliats pel cas del Tsunami: el diputat republicà Ruben Wagensberg; el periodista de La Directa Jesús Rodríguez; l'activista Josep Campmajó; i el vicepresident d'Òmnium, Oleguer Serra, que van retornar a Catalunya aquest divendres. Rovira ha estat quasi 7 anys a l'exili i la resta s'hi van sumar el novembre de 2023, després que l'Audiència Nacional obrís una investigació contra ells per terrorisme. "Ho hem de dir amb veu alta, que Marta Rovira i altres polítics i persones retornin a casa seva és positiu, és bo, perquè és un exemple que la normalitat social, institucional i política a casa nostra és una realitat", ha dit.

El PSC treu pit

Moret ha remarcat que gràcies al "treball intens" s'ha aconseguit "que allò que no havia de sortir mai de la política, retorni a la política. La viceprimera secretaria socialista ha destacat el paper del seu partit tant a Catalunya com a Espanya en aquest procés. La també presidenta de la Diputació de Barcelona ha remarcat que toca continuar treballant amb el suport d'altres forces per construir una majoria en favor d'instruments que ajudin a la desjudicialització del conflicte entre Catalunya i Espanya.

D'altra banda, ha fet referència al context actual amb "la ultradreta i l'extrema dreta intentant acaparar i imposar el seu ideari de l'odi i de la por", després que esclatés un conflicte entre PP i VOX per l'acollida de menors estrangers. ""Ara més que mai a Catalunya hem de demostrar que plegats i amb una majoria progressista som capaços de tirar endavant polítiques de progrés, que garanteixin drets i justícia social".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!