Els Mossos d'Esquadra admeten "errors" en l'operativa i la planificació per detenir Carles Puigdemont en el seu retorn a Catalunya el passat 8 d'agost. Així consta en l'informe que el cos ha enviat al Tribunal Suprem aquest dimarts, segons ha avançat El Confidencial. L'informe —sol·licitat pel jutge Pablo Llarena— apunta que els agents no van contemplar la possibilitat que Puigdemont tornés a marxar, a més reconeixen que el dron aeri amb càmera que va utilitzar el cos per a controlar l'arribada del líder de Junts va deixar d'enfocar el punt on estava Puigdemont just abans d'emprendre el retorn a Waterloo en cotxe. En lloc de mantenir el pla en el vehicle blanc en el qual va pujar Puigdemont, es va centrar en la comitiva de Junts que caminava des de l'Arc de Triomf cap al Parlament de Catalunya. Els arguments de l'escrit signat pel comissari en cap, Eduard Sallent, apunten a una estratègia de "confusió i engany" orquestrada per un "grup de fidels de Junts". I afegeix que "el senyor Puigdemont tornés a Espanya per a després fugir no es va contemplar com una possibilitat". 

El dron dels Mossos no va seguir Puigdemont

Segons detalla l'informe de 25 folis els Mossos treballaven amb l'escenari, que Puigdemont tornés a Catalunya després de 7 anys a l'exili a complir amb la seva voluntat de participar en el ple d'investidura de Salvador Illa. De fet, reconeixen que es contemplava l'opció que el president del Parlament, Josep Rull, ajudés Puigdemont a entrar al ple. Finalment, aquesta situació no es va donar, però els Mossos apunten en l'informe que Rull no va deixar passar a la cambra catalana als agents el dia abans de la celebració del ple per inspeccionar el Parlament perquè "van reforçar les sospites sobre un possible accés del senyor Puigdemont al Parlament de manera prèvia al debat d'investidura". No va ser fins a les 7 del matí del mateix dia 8, que van poder "realitzar una requisa a l'interior del Parlament i en les zones exteriors per part de la unitat canina i subsol". 

Els Mossos assenyalen a l'informe que "hem de destacar que l'aparició del senyor Puigdemont en l'escenari per a oferir un discurs ni es coneixia ni s'havia plantejat. Les informacions disponibles indicaven que l'escenari i les pantalles s'havien instal·lat amb la finalitat de retransmetre en directe del debat d'investidura". El dia del retorn de Puigdemont es van desplegar tres equips de la unitat de drons. Tanmateix, reconeixen que el van deixar de seguir un cop va acabar el seu discurs i va baixar de l'escenari. El moment clau es va produir només en 7 minuts entre les 9:03 i les 9:10. Després del discurs, el dron va observar com Puigdemont entrava en una de les carpes que l'organització havia instal·lat darrere l'escenari i aquí se'l va perdre de vista. Aquestes carpes estaven delimitades per tanques i estaven protegides per un centenar de persones "a tall de barrera de protecció". Quan Puigdemont estava fora de la vista de tothom, es van produir "dos moviments simultanis".

Un vehicle blanc en el qual va marxar Puigdemont va pujar una rampa de sortida d'un aparcament subterrani proper i es va situar al costat per perímetre exterior de les carpes. A més, segons assenyala una de les persones que havia acompanyat el líder de Junts es va col·locar a l'altura del cotxe, i el dron de la policia va gravar com "a les 9:08 s'observa com aquesta persona situada en la part interior del perímetre manipula les tanques (presumptament talla les brides que subjectaven les tanques i les obre per a permetre el pas). A les 9.09 hores, les imatges del dron mostren que el vehicle blanc segueix estacionat just al costat de les tanques que la persona ha manipulat des de l'interior i que aquesta persona segueix en la zona interior". A les 9:09 amb la intervenció de Puigdemont finalitzada, es va decidir que el dron seguís a les autoritats que es desplaçaven cap al Parlament. Un minut més tard quan es va enfocar el cotxe blanc ja no estava, havia desaparegut. Una situació, que el cos policial no havia contemplat. 

"Un parany ben dissenyat"

El cos policial reconeix que en el moment que es va perdre a Puigdemont tots els participants en el dispositiu "a excepció de l'agent de la Comissaria General d'Informació, que va observar visualment els moviments del senyor Puigdemont" estaven fent el seguiment de la comitiva de Junts "ja que es creia que el senyor Puigdemont estava entre tots aquests polítics". Per a posar el focus en aquesta comitiva els Mossos es van basar en una frase que Puigdemont va fer en el seu discurs per pensar que aniria al Parlament: "Benvolguts compatriotes d'aquí a una estona tenim una sessió important". El relat conclou que van caure en un "parany molt ben dissenyat". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!