Els Mossos d'Esquadra han aixecat l'operació Gàbia, segons ha informat la policia catalana cap a les sis de la tarda, hores després del retorn i marxa del president Carles Puigdemont a Barcelona. Es mantenen controls esporàdics a les fronteres. El cos  policial ha posat en marxa aquest dispositiu especial, i buscava dues matrícules de dos vehicles, un d'ells un cotxe de color blanc, amb els quals podria haver marxat des de l'Arc de Triomf, al passeig de Lluís Companys, després del seu discurs. Els Mossos han detingut a un agent del cos que és el propietari d'un dels vehicles i cerca més agents implicats. Poc abans de les dues del migdia, sense haver localitzat  Puigdemont, la policia catalana ha desmuntat els controls viaris. L'operació ha provocat llargues cues en distints punts del país.

🔴 Puigdemont avui, DIRECTE | Última hora de la investidura de Salvador Illa al Parlament
 

El líder de Junts, acompanyat  i protegit per representants del partit i del seu advocat, Gonzalo Boye, ha aparegut al passeig Lluís Companys i ha fet el seu discurs dalt  d'un escenari sense ser detingut per agents dels Mossos. Hi havia uns 300 uniformats, i també de paisà, al parc de la Ciutadella i als voltants. Militants i ciutadans, i entitats independentistes l'han acompanyat i protegit. En acabar, el president a l'exili ha desaparegut del control policial. No hi havia cap pacte d'entrega entre Puigdemont i la direcció de Mossos, segons la seva defensa. 

Espera expectant a la porta del Parlament

Boye, juntament amb Jami Matamala, amic de Puigdemont i  el director de l'oficina del president, Josep Lluís Alay,  s'han desplaçat a la porta del Parlament, mitja hora abans de l'inici del ple d'investidura, fet que ha provocat molta expectació i que els periodistes els seguissin a cada moviment. Finalment, el ple ha començat amb la intervenció del socialista Salvador Illa, passades les deu del matí, i l'advocat  i els amics del president a l'exili han marxat de la Ciutadella. Moment en què els Mossos han activat la cerca de Puigdemont en veure que no ha anat al Parlament, i han mobilitzat l'helicòpter sobre els voltants l'edifici de la cambra catalana.

Llargues cues a l'AP-7

El tancament policial dels accessos a Barcelona i en sortides del país ha provocat importants retencions viàries. El Servei Català de Trànsit informava que, aquest dijous al migdia, hi havia  6 quilòmetres de cua a l'AP-7 entre Darnius i la Jonquera cap al nord; i en altres trams d'aquest vial ràpid, com ara entre Vendrell i Roda de Berà (5 km) i l'Ampolla i l'Aldea (6 km). A més, a l'AP-7, a Castellbisbal a Castellví de Rosanes, hi havia 8,5 km de retenció, en aquest cas per un accident.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!