La comissió d'estudi sobre el model policial al Parlament de Catalunya està arribant a la seva fi. Després de celebrar una vintena de sessions i més d'un centenar de compareixences, el pròxim divendres 2 de desembre finalitzarà amb la votació de les conclusions. Unes propostes que ja han registrat i fet públic els diversos grups parlamentaris que hi treballen. Damunt la taula hi ha qüestions com la prohibició de l'ús de pilotes de foam i les pilotes Taser o la dissolució de la BRIMO i l'ARRO, com reclama la CUP i els comuns. O que la Sindicatura de Greuges fiscalitzi els Mossos d'Esquadra, com demana el PSC. Ara tenen una setmana per a posar en comú els documents i intentar consensuar-ne un que reuneixi una majoria.
Esquerra Republicana, que justament està al capdavant del Departament d'Interior, proposa un model d'ordre públic "que tingui com a objectius fonamentals protegir els drets i les llibertats i vetllar per la seguretat de totes les persones". Pel que fa als instruments, els republicans parlen, sense concretar, que cal "revisar els protocols, l'organització, les eines i les tàctiques que utilitzen les unitats d'ordre públic" dels Mossos. Això sí, proposen que els agents de la Brimo i l'Arro tinguin una rotació temporal o la creació d'un "mecanisme extern i independent" per a examinar l'ús de la força en les seves actuacions i d'una oficina d'atenció i suport a víctimes de vulneracions de drets humans.
El PSC va amb peus de plom quan es tracta de l'ordre públic. Els socialistes, sota la batuta de Ramon Espadaler, no contemplen l'eliminació de les bales de foam ni de cap instrument. Es limiten a defensar que "els instruments, eines i tècniques policials que configuren el model d'ordre públic ha d'estar subjectes a una revisió crítica periòdica" per a incorporar o retirar eines. Però avisen que "caldrà evitar que el resultat sigui una minva de la capacitat operativa" de la Brimo i l'Arro. Pel que fa al control de les actuacions d'ordre públic, en lloc de la creació d'un organisme extern, aposta per crear una "unitat especialitzada" dins la Sindicatura de Greuges que faci aquesta tasca de "fiscalització" dels operatius.
La CUP, en canvi, és molt més contundent quan fa referència als antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Els anticapitalistes conclouen que cal "dissoldre les actuals unitats d'ordre públic" (Brimo i Arro) i també prohibir armes com les bales de foam i les pistoles Taser. "És una prioritat acabar amb les eines de persecució de la mobilització i vulneració de drets", sostenen. Els cupaires també consideren necessari, amb urgència "realitzar reformes estructurals als Mossos d’Esquadra i establir mecanismes de control democràtic, reparació i garanties de no repetició davant la impunitat policial". L'objectiu, que "la policia deixi d’actuar com un quart poder i se sotmeti al control democràtic del Govern, el Parlament i la població catalana".
En la mateixa línia es mouen els comuns, que també aposten per la dissolució de les unitats d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra, que volen substituir per “noves unitats territorials, amb caràcter polivalent, que responguin als nous criteris d’intervenció policial en matèria d’ordre públic” i tinguin "formació especialitzada en drets humans". Com ERC, també planteja la limitació temporal de permanència dels agents en aquestes units. Pel que fa als instruments, els de Jéssica Albiach també reclamen “prohibir” l’ús de les pilotes de foam i dels projectils SIR-X, així com de les tècniques d’encapsulament i carrussel”.