Ha arribat el dia. El dia que els Mossos d'Esquadra, per ordre del Tribunal Suprem espanyol, han de detenir Carles Puigdemont, el 130è president de la Generalitat de Catalunya, en una imatge que es preveu històrica. Aquest dijous d'agost, al matí, està previst el ple d'investidura que ha de servir per investir el socialista Salvador Illa com a 133è president. Carles Puigdemont, que fa més de sis anys que viu exiliat a Brussel·les i amb una ordre de detenció activa —tot i l'aprovació de la llei d'amnistia, que el jutge Llarena ha decidit no aplicar en el cas de l'expresident—, va assegurar en campanya electoral que seria present al debat d'investidura, i aquest dijous se celebrarà, segurament, amb condicions diferents de les que ell i el seu partit, Junts, esperaven, però ha arribat el dia. El Tribunal Suprem manté activa l'ordre de detenció i quan trepitgi l'estat espanyol, o quan sigui detectat, serà detingut.

Ara per ara, les incògnites sobre els plans que té el president Puigdemont i el seu equip per arribar al Parlament de Catalunya sense ser detectats són totals i es manté un compàs d'espera tens a tots els quarters generals dels partits, independentistes o no. Cap pista, ara per ara, que faci pensar quin moviment pot fer el de Girona per arribar al parc de la Ciutadella sense ser detectat, primer pels serveis secrets espanyols, després per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i, en darrera instància, pels Mossos d'Esquadra. Sigui com sigui, el que està clar és que serà detingut, l'entorn del president ho dona per fet.

Els Mossos d'Esquadra treballen amb la hipòtesi que el president Puigdemont podrà arribar a Barcelona i que s'aproximarà al Parlament de Catalunya, que serà el primer lloc on es deixarà veure. Serà allà on es preveu que sigui arrestat i lliurat al jutjat de guàrdia de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, sense tampoc ni passar per una comissaria, perquè sigui el magistrat de guàrdia, responsable de detinguts, qui posi en coneixement del jutjat que el reclama, a Madrid, la detenció de Puigdemont. Aquí arrencarà el que ara per ara sembla el terreny més desconegut. Tenint en compte que ha estat a l'exili, el jutge Llarena pot interpretar que hi ha risc de fugida, fet que podria arribar a condicionar-ne un possible ingrés a presó, un fet que la defensa del president Puigdemont creu que no és necessari. El que sí que saltarà pels aires, si el president del Referèndum de l'1 d'Octubre és detingut, és el ple d'investidura de Salvador Illa, que amb total seguretat se suspendrà.

El pla per detenir Carles Puigdemont

No hi ha cap pla especial —com sí que es va dissenyar l'any 2017, si la declaració d'independència no s'hagués avortat— per detenir-lo. La policia catalana té tots els seus mecanismes d'escolta actius, liderats per la Comissaria General d'Informació —que també va fer efectiva la detenció de Clara Ponsatí amb èxit el juliol del 2023, lliurada al jutge i posada en llibertat al cap d'unes hores—, però no hi ha cap dispositiu especial per fer la detenció, tampoc per avançar-se als cossos de seguretat de l'Estat. El que sí que s'ha preparat és si cal extreure, amb vehicle policial, el president Puigdemont ja sota custòdia per traslladar-lo al jutjat de guàrdia. Si les hipòtesis que ara mateix tenen els Mossos d'Esquadra sobre la taula es compleixen, totalment o en part, la detenció es farà al voltant del parc de la Ciutadella o a l'entrada del Parlament, i tenint en compte que hi ha convocades diverses concentracions de suport al president a l'exili —també en contra, amb Vox—, un dels moments crítics pot ser la sortida de la zona amb el president a l'interior d'un vehicle policial. Els Mossos tindran desplegats a la zona la Brigada Mòbil (Brimo) i equips de l'ARRO, les dues unitats que poden fer tasques d'antiavalots.

Els Mossos confien que la policia espanyola, sota el comandament del ministre Marlaska, no s'avançarà a la policia catalana, i que "permetran" que la detenció la facin els mateixos agents dels Mossos. La lectura política és fàcil de fer. El PSOE i, per tant, el PSC, no farà efectiva la detenció del president Puigdemont, i seran els Mossos d'Esquadra, sota el control d'ERC —si bé per ordre d'un tribunal espanyol— els que detindran el 130è president de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta premissa, els Mossos confien que el president aparegui a la zona del Parlament de Catalunya i no tant a poder-lo detectar a la zona de frontera administrativa amb França.

Qualsevol agent dels Mossos —també d'un altre cos policial— que detecti Carles Puigdemont, tenint en compte que és una persona pública i totalment coneguda, el podria identificar i quan es confirmi que té una ordre de detenció pendent, fer-ne efectiva la detenció. Si cap agent de la policia no el detecta abans, sí que el detectaran quan vulgui entrar al Parlament de Catalunya. El cos de guàrdia del Palau està format per agents dels Mossos d'Esquadra, que, en funcions de policia judicial, estaran obligats a detenir Puigdemont. L'equip de l'expresident podria provar altres maneres d'entrar, fins i tot, acompanyat del president Josep Rull, però el de Terrassa porta escortes, que també són membres dels Mossos d'Esquadra i, per tant, també l'haurien de detenir.

La Prefectura dels Mossos d'Esquadra no ha donat cap ordre concreta als seus agents sobre com actuar quan Carles Puigdemont sigui detectat, com tot està previst, aquest dijous al Parlament de Catalunya. Es va emetre una ordre adreçada a tots els agents, que recordava que s'havia aprovat la llei d'amnistia i que en cas de dubte sobre la seva aplicació, s'elevés la informació a la superioritat, i directament a la Prefectura, la direcció policial, que s'encarregaria de donar les ordres concretes. En aquest cas, però, fonts de la policia catalana asseguren que no hi ha dubtes, i que el jutge que en va ordenar la detenció ho ha reiterat; per tant, no caldrà ni aquesta consulta a la Prefectura. Sí que els agents que detinguin el president Puigdemont, pels canals habituals, ho comunicaran a la Prefectura, tenint en compte que es tracta d'una detenció rellevant i que caldrà iniciar un seguit de protocols per al trasllat i les possibles reaccions.

A l'interior del Parlament

Si les previsions dels Mossos fallen i Puigdemont aconsegueix entrar al Parlament de Catalunya, caldrà veure si la policia catalana, quan el detecti, el deté o no. Tot i que hi ha un protocol que vol evitar que agents armats puguin entrar a l'hemicicle, no hi ha res, ara per ara —més enllà del sentit comú— que pugui evitar que agents dels Mossos d'Esquadra identifiquin i arrestin el president Puigdemont a l'interior del Parlament de Catalunya. Sigui com sigui, fora de la Ciutadella, entrant al Parlament o ja a l'interior del Palau, la detenció s'espera, si es pot organitzar amb prou temps, que la facin alts comandaments de la Comissaria General d'Informació, els mateixos que van rebre l'encàrrec de detenir Ponsatí, al Born, fa més d'un any.

Aragones Mossos Parlament
El president Aragonès passant revista a la Guàrdia d'Honors dels Mossos, davant del Parlament / Sergio Ramos

Al carrer no s'esperen aldarulls greus

Tot i les diverses convocatòries fetes per entitats sobiranistes i també els CDR a la zona del Parlament de Catalunya per a aquest dijous, ara per ara res no fa pensar que la situació de tensió que es viurà a l'interior del Palau —la suspensió del ple i quan es pugui celebrar i si Llarena envia Puigdemont a una presó de Madrid— es pugui contagiar a l'exterior.

Els analistes de la policia catalana treballen amb una hipòtesi que no preveu, en aquest moment, aldarulls al carrer com a resposta a la detenció. L'esgotament amb els partits independentistes i el fet que som en ple agost fa imaginar als Mossos d'Esquadra que l'alt voltatge viscut quan el president va ser detingut, l'any 2018, a Alemanya, no es repetirà ara. Malgrat tot, la política catalana fa anys que sembla imprevisible, i tots els escenaris són oberts. La policia catalana està en màxima alerta, tot i ser principis d'agost, pel que pugui passar. La història recent de Catalunya ha confirmat que tot és possible, i no tot sempre és bo.