Els Mossos d'Esquadra podran dur a terme les seves funcions, ara, també a l'aigua. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit aquest dissabte l'avarada de la nova embarcació de la Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra que s'ha fet a Port de la Selva. D'aquesta manera, els Mossos començaran formalment el desplegament de les seves funcions al mar. Fa 27 anys es va iniciar el desplegament dels Mossos al territori, i just ara es comença a culminar el desplegament al territori marítim per tenir una policia integral.

“Tenim uns bons equipaments, però sobretot tenim una gent formada i amb una enorme vocació de servei públic”, ha assegurat Elena. En aquest sentit, ha ressaltat que el cos de Mossos d'Esquadra "és servei a la ciutadania, també al mar".

Competències en l'àmbit marítim

Fonts del cos van indicar tot just fa un any que la voluntat era "assumir les competències" que pertoquen als Mossos d'Esquadra en l'àmbit marítim, segons destacava l'agència ACN. Per això, les mateixes fonts remarcaven que "no renunciaven" a perseguir delictes al mar, a banda d'altres tasques relacionades amb l'àmbit administratiu i de seguretat com podrien ser evitar festes multitudinàries a cales o procedir a desallotjaments per via marítima en cas d'incendi. Unes tasques que, al seu dia, ja remarcaven que es faran conjuntament amb els altres cossos que tenen competències al mar.

Com són les embarcacions

El nou model, una embarcació de monocasc rígid amb un casc lleuger i resistent, té unes dimensions de 12,83 m d’eslora i 3,53 m de mànega, amb un pes de 7,8 tones. Disposa de cabina tancada per a sis tripulants, tot i que té capacitat per més passatgers. Té dos motors fora borda de gran potència que li permeten assolir una alta velocitat creuer i una ràpida resposta davant de qualsevol requeriment.

Les tres embarcacions incorporen equipament d’última tecnologia en navegació, connectivitat i capacitat de captació i transmissió d’imatges. Aquesta tecnologia es complementa amb la incorporació a cada embarcació d’un model de dron específic per operar en el medi aquàtic i d’un ROV o dron submarí, per facilitar les tasques d’inspecció en profunditat.

Les noves incorporacions s’afegiran a les dues embarcacions que han estat oferint servei els darrers mesos: la Neptú i la Thalassa. La primera fa 7 metres d’eslora i està motoritzada amb dos motors de 200cv i la segona és una patrullera semirígida cedida judicialment de 12 metres d’eslora i amb quatre motors de 300CV. Des del mes de maig han fet més de 600 hores de patrullatge marítim.

Més efectius per controlar el toc de queda

Per altra banda, Elena ha explicat aquest dissabte que han sumat 100 dotacions al cos –uns 300 agents més– "per ajudar els dispositius conjunts amb les policies locals per controlar la seguretat" després de la fi del toc de queda, sense comptar les 113 dotacions que ja havien implementat.

A més, segons recull Europa Press també ha detallat que han donat suport als ajuntaments de diverses localitats de Catalunya per contribuir a mantenir l'ordre públic i "fer complir la normativa que existeix per la pandèmia i que s'ha fet a base d'hores extres" dels agents.

Cedida

En aquest sentit, ha argumentat: "Hi ha hagut un increment d'efectius d'un 25% respecte al 2019, l'únic que podem fer és posar més efectius, però nosaltres no podem contactar d'un dia per l'altre amb agents, amb els efectius que tenim s'ha de fer aquest servei".

A més, el conseller ha volgut també agrair “l’immens esforç” de totes aquelles persones que han lluitat contra els incendis en “una campanya especialment dura”, durant la seva intervenció al Port de la Selva. 

 

 

Imatge principal: Els Mossos d'Esquadra presenten la seva nova embarcació al Port de la Selva / @interiorcat