Els Mossos d’Esquadra han detingut a les sis de la tarda l’exconsellera i ara eurodiputada Clara Ponsatí a la plaça de la Catedral. Un agent de paisà s’ha identificat i l’ha detingut. L'exconsellera, que ha tornat avui de l'exili, ha sortit del Col·legi de Periodistes i ha començat a caminar en direcció al Born. Ha estat detinguda a l'altura de la plaça de la Catedral. La detenció l'ha fet efectiva un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra.

Després de comunicar-li que havia de ser detinguda, l'exconsellera ha estat acompanyada fins a un cotxe de paisà de la policia catalana, que havia de ser traslladada per ser entregada al jutjat de guàrdia per l'ordre del Suprem. Els Mossos l'han detingut després que ella mateixa hagi explicat en directe, en una roda de premsa, que no s'entregaria, ja que no reconeixia la justícia espanyola.

🔴  EN DIRECTE: Detenció de Clara Ponsatí en la seva arribada a Barcelona

 

En el moment de la detenció l'eurodiputada ha mostrat a la policia una identificació com a membre de l'Europarlament, assegurant que tenia immunitat, tot i ser requerida per una ordre de detenció en l'àmbit espanyol. Els Mossos d’Esquadra han traslladat ara l’exconsellera del Govern de Carles Puigdemont al jutjat de guàrdia, on se li notificarà que ha estat detinguda per l’ordre del jutge Llarena i, amb tota probabilitat, serà deixada en llibertat pendent de ser citada a Madrid. Serà llavors, si no es presenta a Madrid, que tornarà a ser activada la detenció i, llavors sí, traslladada a Madrid.

clara ponsatí mosso carnet eurodiputada  / Foto: Carlos Baglietto
L'eurodiputada Clara Ponsatí mostra la credencial de l'Europarlament / Foto: Carlos Baglietto

Clara Ponsatí torna a Catalunya cinc anys després

L'exconsellera ha tornat a Catalunya, entrant al país per Perpinyà, a la Catalunya Nord, aquesta mateixa tarda, després d'estar cinc anys a l'exili, des de després del referèndum de l'1 d'octubre i les primeres detencions ordenades per la justícia espanyola contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els altres consellers que van fer possible el referèndum del Primer d'Octubre i després, la declaració fallida d'independència del 27 d'octubre del 2017. Durant aquests anys, Ponsatí, com els també exiliats Puigdemont, Puig i Comín han estat en diversos països d'Europa. L’endemà del 27 d’octubre de 2017 Clara Ponsatí va marxar a Bèlgica i allà va rebre la primera ordre de detenció europea de l'Audiència Nacional, que l'acusava d'un delicte de rebel·lió pel seu paper en el referèndum.

Quan es va retirar aquesta primera euroordre a principis del 2018, Ponsatí va instal·lar-se a Escòcia, on es va reincorporar com a catedràtica d'Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews. Especialista en teoria de jocs i economia pública, Ponsatí té una llarga carrera acadèmica amb estades a diverses universitats dels Estats Units, com Georgetown o Princeton. "La diferència entre viure a l'estranger i viure a l'exili és que ara no puc tornar a casa", escrivia el 2022 en el seu llibre de memòries. Aquest dimarts ha tornat a Catalunya aprofitant la reforma del Codi Penal.

Immunitat europarlamentària?

Ponsatí gaudeix actualment de la immunitat europarlamentària cautelar que li va concedir el Tribunal de Justícia de la UE a finals de maig del 2022, tot i que això no ha estat impediment per als comandaments dels Mossos per aturar Ponsatí pel carrer, al centre de Barcelona, i fer efectiva la seva detenció. El Tribunal General de la UE (TGUE), primera instància a Luxemburg, encara ha de resoldre la demanda de Ponsatí, Puigdemont i Comín contra el Parlament Europeu, perquè, segons ells, els va retirar la protecció de forma irregular. L'eventual decisió del TGUE es pot apel·lar en última instància al TJUE.