Els Mossos d'Esquadra han repensat el seu model de seguretat pública. Molt més basat en la gestió proactiva i la mediació. Els antiavalots, a més, tindran nous materials per fer front a les mobilitzacions que hi poden haver aquesta tardor amb motiu de la sentència del judici al procés.

És un secret a veus que hi haurà mobilitzacions, tot i que encara no hi ha res concretat. Tot i que s'han fet ja dues reunions per organitzar els operatius, sense data per a la sentència ni sense saber exactament ben bé què es convocarà ni a on, la Brigada Mòbil només pot preparar-se internament per aturar el cop.

S'està fent l'anàlisi de riscos i s'ha establert un nou model d'actuació que passa per la creació d'espais de diàleg i la coordinació de serveis. Xavier Pastor, el nou cap de la BRIMO, diu que cal la mediació ―abans era el cap d'aquesta unitat―, i que cal aplicar progressivament l'ús dels dispositius, així com intensificar les identificacions dels que organitzen aldarulls per aïllar-los de la massa i pacificar les mobilitzacions.

És poc partidari de fer servir la porra. I per això aposta per noves eines. I aquí és on entra el gas pebre. Fins ara, els Mossos d'Esquadra no en tenien. Sí que feien servir un fum lacrimogen en algunes ocasions, com ara algunes vagues generals, però el gas pebre que s'ha adquirit ara és nou. I s'aplica directament a la persona a la qual va dirigit. És com una mena d'extintor amb una substància formada per aigua i pebre. No és una eina lesiva, però sí que és molt molesta. Ho admeten els mateixos caps de la BRIMO. Es farà servir en moments puntuals i crítics, apunten fonts policials. I recorden que ja s'utilitza a la resta de països d'Europa. 

L'altra novetat per contenir la massa i aguantar els moments de tensió en concentracions on acaben acarats mossos i manifestants són les tanques. Fan 1'50 m d'alçària, tenen una plataforma que trepitgen els manifestants i fa impossible que es pugui aixecar. I disposen de portes perquè els agents puguin sortir i entrar del tancat.

tanques Mossos -CME

També s'estudia la compra de xarxes per contenir la massa. Estan reforçades per dins amb filferro perquè no es puguin tallar i fan entre 1'20 m i 2'50 m d'altura. És un material que utilitza la policia sueca i que evita el contacte directe entre els antiavalots i els manifestants.

xarxes mossos - CME

A banda d'aquestes noves eines, els antiavalots continuaran fent servir el dispositiu acústic que ja s'utilitza per fer els avisos i que és un aparell que fan servir els vaixells de guerra, la càmera de gravació per filmar els qui comencen els aldarulls, les porres i la llançadora de projectils de foam.

projectils foam mossos

El que sí que descarten fer els Mossos d'Esquadra per desallotjar és el carrusel amb les furgonetes. Fonts policials admeten que la ciutadania no entén aquesta pràctica, i també l'evitaran perquè en aquesta acció sí que hi pot haver un resultat lesiu.

Els escenaris

Els Mossos d'Esquadra treballen en diversos escenaris de mobilització que hi pugui haver aquesta tardor. La Comissaria General d'Informació ha aportat diversos indicis del que pot passar arran de la sentència i el segon aniversari de l'1-O. Però cap d'ells s'allunya gaire del que ja hem vist en ocasions anteriors: concentracions, manifestacions, talls de vies i intents de col·lapsar algunes infraestructures com l'AVE i l'aeroport.

Els Mossos destinaran els màxims recursos operatius. A partir de l'1-O s'activaran el 100% dels operatius.

TIP i NOP

El TIP, el número d'identificació de cada agent, que porten els mossos a la solapa i que queda tapat per l'armilla, es va substituir fa un temps pel NOP, el número que porten els antiavalots visible a l'esquena perquè se'ls pugui identificar.

Els nous responsables de la BRIMO estan d'acord que cal una numeració més simple, que tingui un format similar al que porten els agents de la policia espanyola i Guàrdia Civil. Més fàcil de memoritzar i més visible en situacions d'ordre públic.