El cos dels Mossos d'Esquadra és una olla de pressió.
El cansament, la manca de previsió, com s'han dissenyat els dispositius de les concentracions en contra de l'empresonament de Pablo Hasél i ara la pressió de la CUP cap a ERC en les negociacions per a la investidura, que posen el cos dels Mossos d'Esquadra en el punt de mira, estan a punt de provocar una rebel·lió interna important. Una sacsejada només comparable a la de fa més de 15 anys, quan Joan Saura era el conseller d'Interior i els mossos es van manifestar pels carrers de Barcelona en una concentració inèdita fins aquell moment.
El moment actual de tensió i malestar intern és comparable i a més s'hi afegeix el context polític, segons diverses fonts internes del cos amb qui ha pogut parlar ElNacional.cat. El disseny dels darrers dispositius no ajuda a tenir els mossos tranquils. Ahir només el 50% de la Brimo va sortir al carrer. La resta tenien festa. Tampoc se'ls va deixar fer servir materials dissuasoris per dissoldre les manifestacions, com ara el gas, però, per contra, l'ordre era de ser poc contundents. Una ordre que entra en contradicció amb la Brimo, que ha d'evitar els aldarulls. Una situació, la de contenció, similar als temps de Joan Saura.
El corrent d'opinió intern apunta cap a una vaga encoberta que deixaria el cos sense efectius arran d'una cadena de baixes. Els mossos no tenen dret a vaga i els sindicats no ho poden avalar, però és un secret a veus. La circumstància uneix agents, comandaments i sindicats en una situació inèdita fins ara.
Al cos no ha agradat l'actitud "pueril" que va tenir el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en la roda de premsa de dimecres, quan va "pregar" que les manifestacions que estaven previstes per al vespre no fossin violentes. Creuen que el conseller hauria hagut de dir que si eren violentes, els Mossos actuarien amb contundència.
Els Mossos i la investidura
La cirereta han estat les declaracions que ha fet aquesta tarda Sàmper a les agències, on explica que ha demanat una revisió "urgent" del model d'ordre públic de Catalunya en seu parlamentària. Sàmper, que s'ha ofert a respondre a les preguntes que calguin en el marc de la Diputació Permanent, ha reconegut que "no es pot permetre" que una manifestació del segle XXI acabi amb una persona perdent un ull.
El conseller ha opinat que és en el marc del Parlament on s'ha de fer el debat sobre el model que convé a Catalunya i ho ha situat en la propera legislatura. En aquest sentit, ha recordat que ja es va fer en el cas de les pilotes de goma. De cara a la manifestació convocada aquest dijous al vespre, ha demanat que s'exerceixi de forma pacífica.
Fonts dels sindicats consideren que la reacció de Sàmper és "tirar pilotes fora" per treure's el problema de sobre. A més, les declaracions inquieten, perquè dona per fet que la víctima que ha perdut la visió d'un ull ha estat per un projectil dels Mossos, quan és un tema que encara està en investigació.
El Sindicat Autònom de Policia SAP-FEPOL, el majoritari del cos i el que acostuma a ser el més moderat, ha destapat el corrent intern, provocant ara encara més malestar en alguns sectors, però el cert és que, tal com diu aquest sindicat: "No es pot garantir que, qualsevol dia, les persones membres del Cos de Mossos d'Esquadra es plantin en resposta a una situació que no només denigra la nostra institució i posa en risc aquelles persones que la integren, sinó que a més afecta i atempta contra el país sencer".
El cos està molest per les exigències de la CUP, que demana, en les negociacions per la investidura, "la prohibició de projectils de foam, la dimissió de Sàmper, la dissolució de la Brimo, un canvi de model de seguretat, la fi de la repressió i la retirada de les acusacions". Però tampoc està content amb la reacció de la cúpula política del departament quan després de l'atac a la comissaria de Vic, la qual cosa consideren traspassar una línia vermella, Interior no s'expressés amb més contundència a l'hora de denunciar els fets ni hagi pres mesures concretes per evitar que torni a passar.
Els Mossos temen que els partits polítics acceptin extrems que després siguin inviables d'aplicar i acabin perjudicant el cos policial de Catalunya.