Un jutjat ha ordenat als Mossos d'Esquadra explicar per què no s'ha detingut Carles Puigdemont aquest matí al centre de Barcelona, i ha ordenat aclarir el paper de Jordi Turull —secretari general de Junts— per la seva relació amb la marxa de Carles Puigdemont. Els Mossos no l'han localitzat i han demanat que sigui detingut si se'l localitza. Es creu que el polític ha col·laborat a l'hora d'evitar la detenció del president Puigdemont. A més, també s'ha ordenat la recerca de més agents dels Mossos i també d'un bomber de la Generalitat, segons ha pogut saber ElNacional.cat

Qui busca Jordi Turull? Al voltant de les onze del matí, s'ha ordenat la citació de Jordi Turull, per tal de ser escoltat en declaració per la seva relació amb aquest pla de marxa de Puigdemont. Com que no l'han pogut localitzar, i en creure que està relacionat amb aquest pla de fugida, s'ha demanat que sigui arrestat i que, per tant, doni explicacions sobre els fets. Ara per ara, però, es desconeix si serà acusat o no d'un suposat delicte d'obstrucció a la justícia. Es creu que Turull i Puigdemont estan junts. Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia, però, assegura que no ha obert cap diligència per aclarir aquests fets, si bé els Mossos confirmen que la Comissaria General d'Informació sí que està investigant els fets, que després hauran de ser judicialitzats.

🔴 Puigdemont avui, DIRECTE | Investidura de Salvador Illa, última hora

Jordi Turull ha estat un dels homes que han acompanyat el president Puigdemont en la seva arribada a l'Arc de Triomf de Barcelona. El president a l'exili ha arribat al carrer de Trafalgar pel passatge de Sant Benet i des d'allà s'han dirigit —envoltats per desenes de persones i del nucli dur de Junts— fins a l'escenari, on Puigdemont ha fet la declaració institucional després de trencar l'exili després d'anys perseguit per la justícia espanyola.

Puigdemont arriba a Barcelona i s'esfuma davant dels Mossos

Puigdemont no ha estat detingut aquest dijous al matí a Barcelona, després del seu retorn a l'Arc del Triomf, on ha fet un discurs davant de 5.000 persones. El dispositiu dels Mossos d'Esquadra era de màxims i constava de 300 policies, amb helicòpter i drons activats. Tanmateix, alguna cosa ha fallat i el president s'ha esfumat. Ha pujat en un Honda de color blanc, ha fet diverses passades per l'entorn del Parlament i, finalment, ha desaparegut. La policia catalana, davant aquests fets, ha activat poc després l'operació Gàbia, que ja ha suspès. Han efectuat controls policials a les principals vies d'accés i sortida de Barcelona i també a les carreteres cap a França, a la Jonquera.

controls mossos operacio gabia puigdemont ACN

Controls policials durant l'operació Gàbia activada pels Mossos d'Esquadra per intentar detenir Carles Puigdemont / ACN

Hores després de la desaparició de Puigdemont en un Honda de color blanc, els Mossos d'Esquadra han detingut un agent del mateix cos policial, propietari del vehicle. No obstant això, no han trobat ni el turisme, ni el conductor, ni tampoc el president. En aquests moments, ningú no sap on para Carles Puigdemont, i els diputats de Junts asseguren que no s'ha acabat i que encara no està tot escrit sobre aquest retorn i desaparició del president. D'altra banda, arran de l'arrest del propietari del cotxe amb el qual s'hauria escapat, la Comissaria General d'Informació de la policia catalana ha obert una investigació per identificar i detenir més persones relacionades amb la marxa del president Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!