L'informe que els Mossos d'Esquadra han enviat al jutge Llarena, que va demanar informació sobre el pla per detenir Puigdemont el passat 8 d'agost, aclareix diversos aspectes. Entre d'altres, un informe que signa el mateix comissari en cap, Eduard Sallent, indica que el president del Parlament va evitar que els Mossos d'Esquadra entressin a l'interior del Palau per inspeccionar-lo, amb la sospita que es podrien haver fet accions per introduir el president de manera amagada a l'interior de la cambra, cosa que la policia volia evitar, tenint en compte que Carles Puigdemont, el president que va organitzar el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, té pendent una ordre de detenció per part del Tribunal Suprem i del jutge Pablo Llarena.

Tanmateix, aquesta requisa, que es volia fer amb unitats de subsol i també de la canina, va ser impossible, segons detalla Sallent en aquest document al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Segons consta, els Mossos van demanar entrar al Palau del Parlament de Catalunya, al parc de la Ciutadella, el dia abans, i poder escorcollar les dependències per tal d'evitar que el president pogués ser a l'interior o, fins i tot, segons assegura el mateix informe, problemes de seguretat contra el mateix president, que cal recordar que és objectiu de la ira espanyolista.

No van poder escorcollar el Parlament

Segons detalla l'informe dels Mossos a Llarena, la tarda del 7 d'agost "responsables del Parlament" no van facilitar que es poguessin fer aquestes actuacions i van demanar una petició per escrit del mateix comissari en cap. Aquesta petició es va enviar al president Josep Rull i, segons consta a l'informe dels Mossos, des del Parlament es va denegar l'entrada de la policia per falta de "personal laboral adequat" per acompanyar els Mossos. Això, assegura Sallent en aquest informe, "va reforçar les sospites sobre un possible accés del senyor Puigdemont al Parlament de forma prèvia al debat".

L'objectiu dels Mossos era frustrar, si estava prevista, una acció que pogués afectar la seguretat del debat d'investidura i, alhora, també la seguretat dels diputats i del mateix Puigdemont. Durant la nit, entre el 7 i 8 d'agost, els Mossos també van desplegar agents de paisà al parc de la Ciutadella, per evitar que grups de persones s'hi poguessin instal·lar i evitar qualsevol mena d'acció. Durant la nit i matinada es va fer fora del parc una setantena de persones, si bé no consta, en aquest informe, si estaven preparant alguna cosa relacionada amb l'arribada "clandestina" del president Puigdemont.

Aquesta requisa sí que es va poder fer l'endemà, abans de l'inici de la sessió d'investidura —que va acabar amb Salvador Illa com a president de la Generalitat— i no va servir per trobar el president Puigdemont. No va ser fins al voltant de les nou del matí que Carles Puigdemont es va deixar veure, arribant pel passatge de Sant Benet, a tocar de l'Arc de Triomf. Va ser allà on es va activar el pla per detenir Puigdemont, si bé la maniobra del president, ajudat per, entre d'altres, agents dels Mossos i també Jordi Turull, secretari general de Junts, li va permetre desaparèixer i no anar fins al Parlament, on els Mossos el volien detenir.