L'Arxiu Nacional de Catalunya ha inaugurat aquest dilluns, a la seva seu de Sant Cugat del Vallès, una exposició sobre el paper polític de Josep Puig i Cadafalch en la internacionalització de Catalunya. Sota el títol 'Conèixer i ésser coneguts! Josep Puig i Cadafalch i els orígens d'una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923)', la mostra podrà veure's fins al 30 de desembre. S'hi reuneixen documents inèdits que van restar amagats darrere d'una paret falsa al domicili familiar del carrer Provença de Barcelona durant 83 anys, juntament amb altres elements, com ara sis pistoles. I és que l'estiu de 2006 es va fer una gran troballa a les golfes de la casa de Puig i Cadafalch, que havia estat en mans familiars des de feia més de 80 anys. En una de les parets s'hi va trobar el que semblava ser una frontissa, fet que va empènyer a cercar que podia amagar.
Amb aquest material es narra com des de la presidència de la Mancomunitat va promoure l'obertura del país al món i les relacions que va mantenir tant amb governs com amb l'Església, entre d'altres. L'exposició repassa, doncs, la figura de Puig i Cadafalch com a president, envoltat d'il·lustrats de l'època com Josep Carner o Josep Pla, així com el paper en el marc de la Societat de Nacions o la relació amb l'Església. La mostra ha estat comissionada pel director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis, Manuel Manonelles. "Podem veure el camí que intenta fer en aquest sentit, a través de l'elecció de Pius XI, que coneixia bé el món intel·lectual català per haver estat director de les biblioteques Ambrosiana i Vaticana", ha afirmat el comissari a l'ACN. "Impacten els paral·lelismes entre el diàleg de fa un segle i la problemàtica nacional de llavors amb l'actual, on trobem problemes no resolts avui dia", apunta Manonelles. És per això que l'exposició adopta com a títol 'Conèixer i ésser coneguts!', una frase que Puig i Cadafalch va dir un 12 de setembre, un dia com el que obre portes la mostra, però de l'any 1919, amb una clara aposta per fer conèixer Catalunya al món a través de l'acció política d'aquell govern, i amb el projecte un any més tard de crear unes Oficines de Relacions Exteriors.
Victòria Alsina reivindica Puig i Cadafalch
La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha estat l'encarregada d'inaugurar l'exposició, i ha reivindicat la figura de Puig i Cadafalch, defensant que l'acció exterior forma part de l'ADN català perquè "el nostre món és el món". Alsina també ha al·legat que la mostra estronca la idea que "per ser reconeguts s'ha de ser conegut" i amb la voluntat de situar Catalunya com a actor que participa en els reptes globals. Així, la mostra ofereix "una visió d'internacionalitzar Catalunya, connectar-la amb el que passava al món, fer aquesta diplomàcia subtil, innovadora, que crea paral·lelismes importants amb la situació actual, en els intents posteriors d'internacionalitzar Catalunya", segons la consellera.
Precisament, Alsina també ha volgut recordar que aquest any la Generalitat obrirà noves oficines a l'exterior i el Govern augmentarà la seva representació al món. De fet, al març ja s'anunciava que la Generalitat obriria aquest 2022 sis noves delegacions fora de Catalunya, reforçant la seva presència a l'Àfrica i situant-se per primer cop a l'Àsia. Així, ha ressaltat que Puig i Cadafalch veia en la xarxa d'oficines a l'exterior un instrument per aconseguir relacions bidireccionals amb actors internacionals.