Dotze anys després de la Conferència Nacional per l’Estat Propi, que va culminar amb la creació de l’Assemblea Nacional Catalana, el Moviment per la Independència ha presentat aquest dimarts en un acte a l'Ateneu Barcelonés una segona conferència que ja ha entrat en la fase definitiva i que es tancarà amb un acte de cloenda el pròxim 30 de setembre. Aquesta segona fase va començar ja fa mesos, l’1 d’octubre del 2022, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum i des de llavors s’ha anat elaborant un full de ruta que està obert a esmenes i que acabarà sent aprovat de manera definitiva aquest 30 de setembre. Tal com ha destacat una de les conductores de l’acte, l’actriu Mercè Arànega, el Moviment per la Independència està format per persones d’ideologia diferent però que coincideixen que el “procés d’independència va quedar estroncat el 2017”, quan es va passar de l’èpica a la desorientació.
“No vam acabar la feina quan més a prop semblava i els màxims responsables són els nostres líders però també som tots i cadascun de nosaltres”, ha reflexionat Arànega, que també s’ha disculpat amb les generacions més joves de l’independentisme, amb qui considera que es té un deute històric. Tant ella com Toni Albà, que també ha presentat l’acte han donat per tancada la primera etapa del Moviment per la Independència amb el propòsit d’obrir-ne una de nova que culmini, ara sí, amb la independència efectiva de Catalunya. “No ens calen més organitzacions ni partits, sinó que treballem de forma endreçada”, han insistit, assegurant que això només depèn d’una cosa, “de la força de la gent”, que no necessita “ni herois ni grans capitans, només un poble valent que vol arribar fins al final i instaurar la República Catalana”.
Recuperar la il·lusió per fer la independència
Durant l’esdeveniment, s’han compartit diferents missatges i cançons d’artistes independentistes, entre els quals Valtònyc, i el batlle d’Elna, Nicolas Garcia també hi ha participat de manera telemàtica amb un missatge de vídeo: “Malgrat els cops i la repressió, el poble va votar. Avui, per divisions polítiques, es recula”, ha lamentat el polític nord català. “Ara es fa una nova crida perquè els polítics s'ajuntin de nou, facin pressió i creïn la republica catalana. Jo, des d’Elna, espero que els companys del sud no deixin caure aquesta lluita”.
Després d’aquesta intervenció, s’ha llegit el manifest als assistents a l'acte, al qual es recull, entre altres elements, que en els cinc anys que han passat des de la Declaració d’Independència, s’ha vist la doble estratègia de l’Estat: repressió judicial i diàleg inoperant. També que “la via de la negociació amb l’Estat espanyol mai ens portarà a exercir el dret d’autodeterminació de forma acordada”, així com que “el primer gran escull a superar és el de l’ordre intern”. El manifest també recull la importància de començar aquesta segona etapa del procés independentista així com “superar el desànim de les bases i fer que es tornin a il·lusionar amb l’esperança “d’una llibertat que no només és necessària sinó possible”.
Unes eleccions plebiscitàries i amb una única candidatura
En el manifest, també es recull la importància que les pròximes eleccions al Parlament, en cas que no se celebri cap referèndum d’autodeterminació acceptat per l’Estat, siguin plebiscitàries i que els partits independentistes s’hi presentin amb un únic punt: la instauració de la República Catalana. Anant més enllà, també reclamen que només hi hagi una candidatura independentista, que ha de ser de caràcter cívic, amb el suport de totes les organitzacions.