La segona regulació fiscal de Joan Carles I no serà efectiva fins que Hisenda i la Fiscalia comprovi si els 4,4 milions d'euros que ha dipositat el rei emèrit abracen la totalitat dels fons que va gaudir de forma irregular durant exercicis no preescrits, però hi ha motius per posar en dubte aquesta premissa. El registre bancari de l'entitat utilitzada pel monarca per pagar vols privats per tot el món per un import de fins a 8 milions d'euros, la fundació Zagatka reflecteix altres sortides de diners societats instrumentals de Hong Kong i Panamà, però els beneficiaris encara no haurien estat identificats, segons recull El Confidencial.
El destí d'aquestes transferències és un misteri, fins i tot per la Fiscalia del cantó de Ginebra que va obrir un procediment penal sobre el patrimoni suposadament opac de Joan Carles I després que es difonguessin les gravacions del comissari Villarejo a Corinna Larsen, on assegurava que el monarca havia fet servir bancs i testaferros per moure els diners.
Oficialment, recull el rotatiu, els expedients de Zagatka i de la segona entitat instrumental relacionada amb el rei, la fundació Lucum ni tan sols estan en poder de la justícia espanyola. Així doncs, si finalment Hisenda i la Fiscalia validen la regularització ho faran a cegues.
La regularització afecta "viatges i serveis"
Segons la nota difosa aquest divendres pel seu advocat i recollida pel mateix diari, la regularització del monarca afecta "viatges i serveis". En aquesta partida entrarien les sortides de fon de Zagatka per pagar els vols privats del rei emèrit, però hi ha altres punts sense aclarir. El compte de la fundació del banc Credit Suisse de Ginebra revela enviaments de diners fins a dues societats instrumentals de Panamà, Lactuva SA i Stream SA.
La primera va rebre l'11 de febrer del 2008 una transferència de 19.033,13 euros; un segon enviament de 16.014 euros el 16 abrils del mateix any; i un altre tercer pagament de 50.003 euros el 16 de juliol en el mateix exercici. Per la seva banda, Streams SA va rebre 150.012,28 euros, també des de Zagatka, el 19 de maig de 2008.
Préstecs d'amics
La notícia arriba just després que el rei emèrit Joan Carles I confirmés la informació sobre un nou pagament a Hisenda. El seu advocat i portaveu, Javier Sánchez Junco, afirma el que ja sabíem: "El Rei ha pagat a Hisenda 4.395.901,96 d'euros" per rescabalar un deute amb l'Agència Tributària per la presentació voluntària d'aquesta autoliquidació que es fa per "l'assumpció de la Fundación Zagatka de determinades despeses per a viatges i serveis realitzats per Sa Majestat de les que podrien derivar determinades obligacions tributàries que han quedat regularitzades".
Però segons avançava aquest divendres El Mundo, "fonts properes confirmen que el Rei ha recopilat aquests diners gràcies a préstecs que li han fet amics de confiança". L'entorn de l'emèrit sempre ha estat en els moments més importants. Cal recordar que si viu a Abu Dhabi és per les bones relacions que manté amb els seus governants. Darrerament se l'ha pogut veure esmorzant amb el príncep Sheikh Mohammed.