Milers de persones han omplert els carrers de Barcelona en la manifestació unitària (i descentralitzada) de la Diada d'aquest any, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, per reclamar la independència de Catalunya. L'únic tram de la protesta, que comprenia entre l'estació de França i l'Arc de Triomf al Passeig Lluís Companys (lluny dels llargs recorreguts en els anys de més mobilització que travessaven Barcelona o unien de punt a punta el país sencer)  estava ple de gom a gom. El lema era escollit pels organitzadors era "Tornem als carrers", després d'una època de desmobilització del moviment independentista i la pèrdua de la majoria al Parlament de Catalunya. 

🔴 Manifestació Diada de Catalunya 2024, DIRECTE | Última hora sobre l'11 de setembre a Barcelona

Segons la Guàrdia Urbana, la xifra d'assistents a la capital catalana se situa al voltant de les 60.000 persones, mentre que si se sumen les altres ciutats creix lleugerament fins a les 70.000. Des de les entitats no han ofert una xifra d'assistents, però han assegurat en un comunicat que fan una valoració "positiva i satisfactòria" de la manifestació, apuntat que "arreu del país, més persones han sortit els carrers que els anys anteriors". Respecte a les xifres que dona la Guàrdia Urbana, les entitats discrepen i lamenten que "segueixen la tònica d'altres anys i estan molt per sota de la realitat". 

Estelades, pancartes i alguna careta 

En la manifestació de Barcelona hi havia gent de totes les edats, famílies amb nens i també grups d’adolescents amb una estelada per capa que s’han manifestat per la independència del seu país. Fins i tot, hi havia qui portava una careta de Carles Puigdemont i el seu nom s'ha corejat durant alguns trams de la manifestació a crit de "Puigdemont, el nostre president". Tot i que enguany, com cada 11-S, el càntic més repetit ha estat "In-inde-independència", també hi ha hagut espai per un dels grans lemes de la tardor del 2017: "Els carrers seran sempre nostres". 

Diada 11S 2024 manifestació / Foto: Montse Giralt
Una nena aixeca una estelada durant la manifestació a Barcelona / Foto: Montse Giralt

Els missatges contra els partits per deixar perdre la majoria independentista han estat constants i durant la lectura dels manifest per part de les entitats els retrets també s'han reproduït: "Han estat incapaços de posar-se d'acord i de traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret a l'autodeterminació", els han recriminat. Representants de les tres principals formacions independentistes (Junts, ERC i la CUP) hi han fet acte de presència.

En el cas de Junts hi havia la presidenta del partit, Laura Borràs, i el seu secretari general, Jordi Turull, el president del Parlament, Josep Rull o Jaume Giró, entre d'altres. En el cas d'ERC els màxims representants eren la secretaria general adjunta Marta Vilalta i el vicesecretari general Juli Fernández; Marta Rovira no hi era per motius d'agenda, tampoc Oriol Junqueras ni Pere Aragonès. Algunes de les pancartes de la manifestació apuntaven directament els republicans per haver-se "venut al PSC" amb el pacte per investir el president Salvador Illa. Per part de la CUP hi era present la seva líder al Parlament, Laia Estrada, abans de participar en la manifestació organitzada per l'esquerra alternativa. 

Diada 11S 2024 manifestació / Foto: Montse Giralt
La capçalera de la manifestació / Foto: Montse Giralt

Davant ells, Xavier Antich ha denunciat durant la lectura del manifest, que si bé el moviment independentista els ha facilitat "majories parlamentàries", ells els han malbaratat en "discussions caïnites". Lluís Llach, que ha intervingut com a president de l'Assemblea, ha demanat als milers d'independentistes que omplien el passeig Lluís Companys que es deixessin de "llepar les ferides": "Que cadascú de nosaltres treballi en aquest projecte col·lectiu que és la llibertat del nostre país!". 

Diada 11S 2024 manifestació / Foto: Montse Giralt
Lluís Llach i Xavier Antich durant la lectura del manfiest / Foto: Montse Giralt

Una manifestació més breu 

La d'enguany ha estat una manifestació unitària i també descentralitzada, ja que s'ha celebrat alhora a Tarragona, Tortosa, Lleida i Girona. A cada un d'aquests punts s'ha reivindicat un dret i a la capital del país l'escollit ha estat el dret a l'habitatge. L'activista de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca, Maria Antònia Castellana, ha estat l'encarregada de posar veu a aquestes reivindicacions i ha demanat la independència de Catalunya per poder afrontar el repte de l'habitatge amb totes les eines d'un Estat. Mentrestant, a Girona, les reclamacions s'han centrat en la sanitat pública, a Tarragona en el sistema ferroviari i les infraestructures, a Lleida la pagesia i a Tortosa el desequilibri territorial de l'aigua. 

Enguany la mobilització ha començat abans i ha estat un trajecte més curt comparat amb altres anys. Si normalment a les 17:14 comencen a moure’s els participants, enguany a aquesta hora començava l’acte a l’Arc de Triomf, al mateix escenari on Òmnium celebra la seva Festa de la Llibertat. Molts dels adolescents que han participat de la manifestació, acabat l'acte polític, han avançat fins a primera fila de l'escenari per seguir els concerts. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!