Queda només un dia per acabar aquest 2024 i l'expectació per veure què ens proporcionarà el 2025 no para de créixer. Bé, potser m'he passat, la majoria dels mortals no ens preocupem massa per això, però als polítics sí que els preocupa. El 2024 ha estat un any de tensió (tant per la dreta com per l'esquerra) i l'han marcat els múltiples escàndols judicials que envolten el PSOE i la terrible DANA que ha desolat el País Valencià i ha fet qüestionar la gestió que n'ha fet el president popular Carlos Mazón. Les portades avui venen carregades d'enemics dels dirigents polítics, uns enemics que no sembla que puguin eliminar pròximament i sí, n'hi ha per al PP i per al PSOE. El Mundo obre l'edició parlant del que anomena, literalment, l'enemic de l'any 2024: "El preu de l'habitatge". El diari posa l'accent en la "traumàtica" odissea dels joves per llogar habitació i alerta que la recerca d'una habitació o pis compartit desespera els joves, que es veuen empesos a acceptar habitatges mal condicionats. Seguim amb enemics, el mateix diari recorda al PSOE que "quatre grans casos continuaran perseguint la Moncloa el 2025", es refereix als sumaris d'Ábalos, el germà de Pedro Sánchez, la seva dona, Begoña Gómez, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. Per cert, menció especial aquest dilluns a l'editorial d'El Mundo que pateix i molt per "la integració d'Euskadi com a membre de ple dret a la Federació Internacional de Pilota Basca". El diari pateix perquè assegura que això és un pas previ al fet que pugui competir com un país independent, "és una decisió polèmica per la forma subreptícia en què s'ha dut a terme i inadequada perquè senti un perillós precedent".
Continuem buscant enemics a les portades d'aquest dilluns, El País dona veu als, com a mínim 80.000 enemics, de Carlos Mazón. Milers de persones van tornar a sortir als carrers de la ciutat de València per exigir la dimissió del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Ho van fer des de les 18:00 hores d’aquest diumenge des de la plaça de Sant Agustí fins a la plaça d’Amèrica, on va finalitzar la manifestació. La protesta reclamava el cessament de Mazón, que es depurin responsabilitats i que s’ajudi els afectats per la gota freda de finals d’octubre, que ha deixat més de 200 morts i 25.000 milions d'euros de danys. Aquest diari, igual que molts d'altres, també es fa ressò de la mort aquesta matinada de l'expresident dels Estats Units d'Amèrica Jimmy Carter als 100 anys, segons ha informat The Carter Center. Feia gairebé dos anys que rebia cures pal·liatives després de diverses hospitalitzacions per un càncer cerebral. Trenta-novè president dels EUA, Jimmy Carter va ocupar la Casa Blanca entre el 1977 i el 1981, un període d'estagflació i turbulències en l'esfera internacional.
També tema comú a la majoria d'aquestes portades de final d'any, l'accident d'avió a Corea del Sud que ha deixat un balanç final de 179 persones mortes i dos membres de la tripulació supervivents, segons l'agència de notícies sud-coreana Yonhap. Un vol de la companyia Jeju Air es va estavellar i es va incendiar a les 09.00 hores del matí d'aquest diumenge, una de la matinada hora catalana, després d'intentar aterrar a l'aeroport de Muan, al sud-oest del país. El Boeing 737 sinistrat havia sortit de l'aeroport de Bangkok amb 181 persones a bord, majoritàriament de nacionalitat sud-coreana excepte dos passatgers tailandesos. Les autoritats investiguen les causes de l'accident, que estaria provocat per un mal funcionament del tren d'aterratge de l'avió per l'impacte amb un estol d'ocells. Precisament l'ABC es refereix a aquesta hipòtesi dels ocells com un "estrany xoc amb aus". Es tracta d'un dels pitjors desastres aeris en la història de Corea del Sud i el tercer pitjor que afecta una companyia del país després de l'accident de Korean Air a Guam el 1997 amb 228 morts i el de Korean Air a Rússia el 1983 amb 269 víctimes mortals. Què diuen la resta de portades d'aquest dilluns?