Per a determinada manera d’entendre Espanya, Diego Pérez de los Cobos és l’heroi del moment, avalat per un currículum que inclou acusacions de tortures contra activistes bascos, repressió violenta de la ciutadania catalana durant el referèndum de l’1-O i l’opac episodi protagonitzat el 23-F del 1981, quan s’hauria presentat voluntari per donar suport al cop d’estat perpetrat, sí, per un comandament de la Guàrdia Civil i amb suport actiu de gairebé dos centenars d’agents d’aquest cos.

Que ara hagi estat cessat pel govern espanyol mentre augmenta el rum-rum que es tracta d’un executiu il·legítim no fa més que donar energia a l’anomenada dreta mediàtica, que considera que ha estat purgat. En el rerefons, la sospita que la Guàrdia Civil gestiona la informació amb el govern espanyol en funció del color polític del resident a la Moncloa i dels seus eventuals socis.

En aquest context, 'El Mundo' realitza en la seva portada un curiós exercici periodístic que no és ni una entrevista ni una crònica, sinó una ‘reconstrucció’. El títol deu ser el més llarg de la història d’aquest diari i segur que un maldecap per al portadista: “Soc conscient que ens estem jugant una cosa molt més important que la meva destitució: el manteniment de la separació de poder i l’Estat de dret a Espanya”. Tot seguit s’indica que el literal prové d’una ‘reconstrucció’ elaborada pel mateix mitjà a partir de whatsapps i converses del coronel després del seu cessament i inclou una altra declaració: “És injust, il·legal, inhumà i provocarà una crisi de govern’.

Ras i curt, segons aquest diari, De los Cobos és un heroi i un màrtir, però també un àugur, una cassandra dels nostres temps que ens assenyala que això no acabarà gens bé. Almenys per a Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que en el fons és el que desitja ‘El Mundo’.

Amb una portada com aquesta, la resta fa el que pot, però sense que hi hagi un tema genèric. Així, 'ABC' aposta per les mobilitzacions antiracistes als Estats Units amb un ‘Marea contra el racisme’, on crida l’atenció l’ús de la paraula ‘marea’, sovint utilitzat pels moviments d’esquerres i ‘antifes’ diversos.

‘La Razón’ juga sobre segur amb una entrevista conciliadora al president de la Xunta de Galícia i candidat a la reelecció, Alberto Núñez Feijóo: “El PP no ha d’entrar a l’estratègia de crispar del govern espanyol’. ‘El País’, en canvi, prefereix entrevistar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui assegura que “Vist el que hem vist, tots hem arribat tard a això”.

 

A Catalunya, les portades d’aquest diumenge ofereixen una miscel·lània de temes, amb els següents titulars: ‘El sou dels sanitaris segueix llastat per les retallades de la crisi’ a La Vanguardia; ‘‘Normalitat’ judicial’ a El Punt Avui; ‘Rebel·lió contra el fracàs’ a El Periódico i ’20 dies a l’infern’ a l’Ara.