Un municipi mallorquí ha vestit Sant Antoni de verd per defensar l'escola en català. Es tracta de Muro, on l'ajuntament va obrir un concurs per escollir el cartell d'una de les festes més arrelades a l'illa i va escollir l'obra de l'artista Nena Carbonell. A la imatge, el patró dels animals és més reivindicatiu que mai, amb la samarreta verda que duu el lema "la llengua no es toca" —que recorda a les samarretes que es van lluir durant les protestes contra els atacs a la llengua per part del govern de José Ramón Bauzá—. La cosa no s'acaba aquí, ja que un símbol contra la violència masclista i una polsera amb la bandera palestina completen el cartell.

L'ajuntament, governat pels regionalistes de dretes del Pi (Proposta per les Illes), Unió Independents Muro (UIM) i el PP, ha escollit per sorpresa la proposta de Carbonell. A Facebook, l'artista ha reconegut la sorpresa: "Aquesta és la cara que se't queda quan anuncien el cartell guanyador i resulta que és el teu. Encara no m’ho crec! El jurat m’ha sorprès, per bé. No pensava que seria tan valent d’acceptar una proposta tan reivindicativa con la meva". A les xarxes socials, molta gent ha felicitat Carbonell tot i que també hi ha qui l'ha criticat per polititzar una festivitat com aquesta.

El cartell de les Festes de Sant Antoni de Muro, amb la samarreta verda per defensar el català a l'escola

La croada del PP i Vox contra el català

Tot plegat passa poc després que el PP hagi cedit a Vox i hagi acceptat destinar 20 milions d'euros a desmantellar l'escola en català a les Balears. I és que l'acord per a la investidura de Marga Prohens incloïa l'objectiu d'acabar amb la "imposició lingüística" del català i garantir "el dret a escollir" la llengua vehicular en l'ensenyament. Tanmateix, la llengua ha estat motiu d'enfrontament constant entre els dos partits fins al punt que les desavinences van frustrar l'aprovació del sostre de despesa. Els pressupostos es van salvar poc després, amb els populars cedint en matèria lingüística.

Abans, el PP i Vox ja van descatalintzar definitivament la Diada de Mallorca. Amb la seva majoria al Consell, els dos partits van aprovar el canvi de data oficial de la festa nacional de l'illa: del 31 de desembre al 12 de setembre. Els partits de l'oposició (PSIB, Més per Mallorca i el PI) hi van votar en contra i han acusat les formacions de dretes de manca de rigor històric, a més de l'habitual anticatalanisme que els ha caracteritzat des de l'inici de la legislatura. En canvi, el conseller de Presidència, Antoni Fuster, va argumentar que la decisió compta amb el suport de 28 dels 53 ajuntaments mallorquins.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!