La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha comparegut davant la Comissió d'Afers Institucionals per informar dels objectius i les actuacions de cada departament.
Munté també s'ha compromès a defensar les competències del Govern davant les "sistemàtiques invasions" de l'Estat. Actuacions que "laminen l'autogovern" de Catalunya i perjudiquen els interessos dels ciutadans, administracions, entitats i empreses catalanes, ha explicat.
En aquest sentit, ha avançat que la Generalitat preveu tenir "finalitzat i operatiu" en dos mesos el seu pla de Govern amb l'acció política en relació al procés cap a la independència i "l'enfortiment" de polítiques socials. "La raó per caminar cap a un Estat propi és per assolir un país més just i equitatiu", ha sentenciat.
Però també ha remarcat que el full de ruta independentista es farà "amb seguretat jurídica" en totes les passes. Això ha provocat que la diputada de la CUP, Anna Gabriel, li hagi replicat que "la llei mai no pot ser un topall".
La consellera treballarà a coordinar el Govern, impulsar i fer seguiment de les polítiques transversals, així com a oferir suport i assistència al president.
També ha celebrat que la seva conselleria assumeixi les atribucions en matèria de política de dones. Abans, en mans de la cartera de Benestar Social i Família.
Comissió buida de contingut
Tant C's com PP han constatat que "l'única voluntat clara del Govern és treballar a favor del procés de ruptura". Per això, consideren que la comissió d'Afers Institucionals ha quedat buida de continguts, fruit de la nova organització de l'Executiu.“Han centrifugat competències cap a altres departaments i s’ho han trobat així”, ha explicat el popular Xavier García Albiol, remarcant que “li han fet l’equip entre col·laboradors d’Homs i de Mas”.
En aquest sentit, Munté s'ha defensat al·legant que la composició d’aquest Parlament correspon al mandat del 27S. I ha negat que això sigui cap mantra. El diputat de JxSí, David Bonvehí també ha replicat les crítiques: "la comissió no s’ha buidat perquè debatrem també les polítiques de dones i noves tecnologies".
Saltar el mur
Mentrestant, el PSC lamenta que el Govern no s'adoni que molts ciutadans no volen la independència. "Que no volen saltar la paret", ha assegurat el diputat Ferran Pedret, "una paret que separaria els ciutadans".Per la seva banda, Munté ha respost amb la mateixa metàfora, però amb un matís. "Interpreto saltar la paret com saltar l’ofec que hem patit" per part de l'Estat, ha afirmat. I ha acabat el seu torn de rèplica amb una afirmació contundent: "volem saltar la paret i avalats per una majoria social".
Lleis de la desconnexió
La cap de l'oposició ha estat la primera en treure el tema. "Són desobedients de despatx", ha dit Arrimadas a la consellera. Tot plegat per haver canviat, respecte a la resolució suspesa del 9N, els noms de les tres lleis de la desconnexió."Tinguin la valentia de posar-li el mateix nom", ha reclamat Arrimadas. "Mentre es parla de pobresa i corrupció al carrer, vostès es quedaran sols parlant d'Hisenda i Seguretat Social", ha afegit, ja que C's no participarà de les ponències.
Mentrestant, el líder de CSQP, Lluís Rabell segueix reclamant al Govern que posi sobre la taula els projectes de llei, si vol començar a debatre.