La consellera de Presidència i Portaveu del Govern de la Generalitat, Neus Munté, descarta que hi hagi cap possibilitat de reprendre una negociació amb l’Estat espanyol sota la base de pactar un sistema de finançament similar al basc, és a dir, el pacte fiscal que el president Mas va reclamar al setembre del 2012 i que Mariano Rajoy va denegar.
“Ho hauríem acceptat al seu dia i ens van dir que no, ara ja no és temps d’això i volem el referèndum”, ha assegurat Munté en un acte a la 28a Trobada Empresarial al Pirineu que se celebra aquests dies a la Seu d’Urgell.
Acompanyada del president d’aquestes jornades econòmiques, Vicenç Voltes, i de l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, Munté també ha considerat que el pacte amb la CUP pels pressupostos i el referèndum “s’ha complert”.
Raons pel 'Sí'
La consellera de Presidència ha donat algunes raons als empresaris per votar 'Sí' al referèndum, d'entre les quals ha destacat que la independència aportarà una major competitivitat empresarial "per poder competir amb la resta d'estats en igualtat de condicions, sense càrregues fiscals ni incompliments en infraestructures". Ha defensat que "és la millor manera d'encarar el futur disposant de més eines", pel que ha demanat als empresaris que es prenguin el referèndum "com un repte democràtic i ciutadà per aconseguir un país millor".
En aquesta línia, ha posat de relleu que Catalunya està "llastada per un govern –espanyol- que no té una estratègia d'adaptació a un marc econòmic canviant" i ha defensat que "per ser més competitius calen canvis, diàleg i el compliment de la inversió prevista", però "perquè hi hagi diàleg cal que l'altra banda ho accepti". No ha dubtat en afirmar que "la judicialització suposa un nou obstacle polític i econòmic" i tampoc "és una bona estratègia de l'Estat per encarar els reptes del segle XXI". A més, ha recordat que l'estat espanyol és "el tercer estat amb més expedients oberts per incomplir la llei europea".
Competitivitat vs immobilisme
La consellera ha denunciat "l'immobilisme" del govern de l'Estat i ha recordat que l'actual marc competencial no permet que Catalunya pugui regular aspectes com ara el marc laboral, el preu de l'energia o decidir sobre infraestructures i, per això, ha reivindicat la necessitat que el país pugui disposar de les eines necessàries per facilitar la seva competitivitat.
En última instància, ha recordat que els empresaris tenen la “responsabilitat de fer convergir les necessitats empresarials amb la formació a les escoles", tot apuntant que “qui no s’adapta no pot sobreviure a un món canviant ni empresarialment ni políticament".