El Nacional emetrà aquest dimarts íntegrament la conferència en què Carles Puigdemont exposarà les principals línies de negociació amb PSOE i Sumar per les quals Junts es podria plantejar donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. El programa començarà uns minuts abans de les onze del matí, hora en què està previst l’inici de la intervenció del 130è president de la Generalitat. L’espai estarà dirigit i presentat per Jofre Llombart i comptarà amb la presència del director adjunt del Nacional, David González i també de Marta Lasalas, enviada especial a Brussel·les.
Per poder seguir el programa especial amb la retransmissió de la conferència de Carles Puigdemont, només caldrà anar a la portada del Nacional i clicar el reproductor del directe, sense necessitat de registrar-s’hi. Amb aquesta retransmissió, El Nacional segueix amb el seu desplegament audiovisual que ja va començar amb la campanya de les eleccions municipals del 28 de maig, amb l’emissió d’un programa especial de quasi cinc hores de durada durant la nit electoral del 23 de juliol i la retransmissió de la sessió constitutiva de les corts espanyoles el passat 17 d’agost.
Un acte amb molt calat polític
La conferència de Carles Puigdemont es considera com un punt d’inflexió en la negociació entre Junts i PSOE perquè per primera vegada el líder de la formació independentista exposarà quines són les principals demandes que hauria d’atendre Pedro Sánchez si vol comptar amb els decisius set vots dels set diputats de Junts. Una altra mostra de la transcendència d’aquest acte, que es farà a l’hotel Thon de Brussel·les, és que entre el públic hi haurà diputats d’Esquerra Republicana (Teresa Jordà i Francesc Marc Álvaro) així com Carles Riera, portaveu parlamentari de la CUP, una formació que el 23 de juliol no va obtenir representació al Congrés i per tant no pot tenir cap paper en les negociacions per una possible investidura del candidat socialista.
L’acte de dimarts forma part de la reunió que la plana major de Junts farà a Brussel·les els dies 5 i 6 de setembre i que estaran monopolitzades pel crucial moment pel que passa la política catalana i espanyola i en especial amb el paper central que està ocupant la formació independentista per la necessitat aritmètica que té Pedro Sánchez si vol ser president o evitar una repetició electoral que fins i tot ja té dia marcat al calendari, el 14 de gener.
Conferència l'endemà de la reunió Puigdemont-Díaz
Com a prèvia d’aquesta reunió, aquest dilluns Carles Puigdemont s’ha reunit amb la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, en una trobada que les dues parts han qualificat com a fructífera. Puigdemont la ha celebrat com un fet “dins de la normalitat democràtica de la Unió Europea” mentre que Díaz s’ha compromès a explorar “les sortides democràtiques” del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. La reunió entre Puigdemont i Díaz (acompanyats per Toni Comín i Jaume Asens respectivament) s’ha fet al Parlament Europeu i la seva simple celebració ha comportat una tempesta política a Madrid: El PSOE se n’ha desmarcat mentre que el PP, Vox i Ciutadans han tingut una contundent reacció perquè ho consideren un sotmetiment del govern espanyol a les exigències de les formacions independentistes. La Moncloa ha aclarit que Yolanda Díaz ha anat a Brussel·les en la seva condició de líder de Sumar mentre que la oposició ha assenyalat que una vicepresidenta ho és les 24 hores al dia.