Les nacions sense estat d'arreu del món han expressat aquest dissabte el seu suport unànime al president a l'exili, Carles Puigdemont, davant la seva possible detenció quan torni a Catalunya amb motiu del ple d'investidura de Salvador Illa. Dirigents independentistes de múltiples països han desplegat una pancarta amb el missatge "Solidaritat, MHP Carles Puigdemont", en el marc de les Jornades Internacionals de Corti. Precisament, aquest gest de solidaritat de les nacions sense estat es produeix el mateix dia que Puigdemont ha parlat obertament sobre la seva previsible detenció, que ha demanat que s'entengui "en clau de confrontació contra un règim demofòbic i no pas de lament o de victimisme". 

Aquesta cimera és organitzada pel partit independentista cors Nazione, inicialment amb l'objectiu de reivindicar el nacionalisme cors, però amb el pas dels anys ha esdevingut una trobada dels diferents moviments independentistes. En representació de Catalunya, enguany hi ha assistit el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, i la secretària general de l'entitat, Conxita Bosch, que ha parlat sobre la "rebel·lió" dels jutges espanyols contra l'aplicació de la llei d'amnistia, especialment en cas del president Puigdemont, així com també de les perspectives de "rellançament del procés d'independència" després de les eleccions del 12-M.

Cimera independentista internacional 

La trobada a Còrsega és la 42a edició d'aquestes jornades, que enguany se centren en la situació de Nova Caledònia, arxipèlag situat a l'Oceà Pacífic que pertany a l'Estat francès, i que a la primavera van viure un període de disturbis mortals a causa de la proposta d'una reforma electoral que volia ampliar el dret a vot a tots els residents, fet que consideraven que marginaria la població indígena de l'illa, els canacs. El conflicte es va saldar amb l'empresonament de diversos líders independentistes, que van ser enviats a França. En representació d'aquesta nació hi ha assistit Mickael Forrest, ministre d'Afers Estrangers de Nova Caledònia, i familiars d'alguns dels presos polítics. La cimera també ha comptat amb la presència de representants del País Basc, Sardenya, la Guaiana francesa, l'illa de Martinica, Guadalupe, Cabília i Bretanya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!