L’informe anual del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'ONU ha constatat que no s'han implementat les recomanacions formulades el 2019, quan es demanava l’alliberament immediat de set dels nou presos i preses polítics catalans. El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides ha publicat el seu informe anual en el marc de la 45a Sessió del Consell de Drets Humans, on fa seguiment dels dictàmens emesos el 2019 i on deixa en evidència que Espanya no ha aplicat la seva petició. És l'únic Estat de la UE inclòs a l'informe.
L’informe anual també revela que l’estat espanyol va demanar la revisió de la petició d’alliberament immediat de les preses i presos polítics, com també "ho van fer països coneguts per les seves violacions dels drets humans", segons l'ANC, com ara l’Aràbia Saudita, Egipte, Tunísia, el Marroc i Colòmbia. El Grup de Treball hi va respondre amb una negativa a causa de l'incompliment de requisits.
"Amb la publicació d’aquest document, el Grup de Treball ha tornat a posar en evidència la falta de reconeixement de l’estat espanyol envers els organismes internacionals pel que fa a la situació a Catalunya, i la seva doble moral a l’hora de reclamar l’estat de dret mentre ignora prerrogatives de dret internacional com la defensa dels drets humans, la independència judicial i la discriminació per raons polítiques", ha indicat l'ANC, entitat que va portar el cas a l'ONU.
En els dos informes sobre la situació de les preses i els presos polítics catalans, publicats l’any passat, es demanava la seva llibertat immediata i es denunciaven violacions de drets de les quals havien estat víctimes, entre elles el dret a la llibertat d’expressió, a la manifestació pacífica i associació, el dret a la llibertat i a la seguretat de la persona, la llibertat de pensament, la igualtat davant la llei, el dret a la participació en afers públics i la discriminació per expressar opinions polítiques favorables a la independència de Catalunya. A més, demanava reparar els danys causats i dur a terme una investigació independent sobre la detenció arbitrària.
El Grup de Treball també va expressar que fer un referèndum sobre la independència, a l’estat espanyol no és il·legal, sinó que s’emmarca en les expressions legítimes emparades pels drets de llibertat d’opinió i d’expressió.
El Grup de Treball va emetre el 2019 85 dictàmens sobre la detenció de 171 persones en 42 països. L’estat espanyol és l’únic país inclòs a l’informe que és membre de la Unió Europea. Els dictàmens són fruit d’una iniciativa de les defenses de les preses i els presos polítics impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural el 2018, que pretenia confirmar si la seva situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals, recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, subscrita per l’estat espanyol.