En el debat sobre com reduir el preu de la llum, el govern de Mariano Rajoy es nega a auditar el sector elèctric, però deixa la porta oberta a estudiar un Pacte Nacional sobre energia, com li exigeix l'oposició. El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal ha comparegut aquest dijous en comissió al Congrés, on ha defensat les mesures de l'executiu per reduir-ne el cost (1); ha recordat la llei de pobresa energètica de Moncloa per protegir les famílies vulnerables (2); i ha reversionat el "cal esperar que plogui" del president Mariano Rajoy (3) amb més sofisticació.
L'executiu congelarà fins al 2020 el cost fix de la factura –els peatges d'accés– que representen entorn del 60% de l'import. "És l'única part per la qual el Govern pot fer política" ha assegurat Nadal. El 35-40% restant és difícil de controlar, perquè depèn de la fluctuació de l'energia. La idea mesura és implantar d'un creador en el mercat del gas, que faci augmentar-ne l'oferta i fer caure el preu. A més, ha s'obligarà als operadors dominants –Gas natural Fenosa i Endesa– a presentar ofertes en aquesta plataforma.
Motius de la pujada
El principal argument del ministre per defensar el model de Rajoy és que la conjuntura internacional ha generat una sort de "turmenta perfecta", que ha derivat en una tendència alcista de preus. En el plànol exterior, el primer motiu és l'encariment del petroli en un 112%, que s'ha hagut de reemplaçar amb carbó i amb gas, motiu pel qual se n'ha incrementat el cost dels dos darrers. El segon element és la fallida del parc nuclear francès, que subministra el 15% de l'energia a Espanya, portant l'Estat a haver de fer-li de proveïdor –pels acords europeus–. El tercer és l'onada de fred, que ha fet pujar la demanda mundial. El quart, el fet que els països del sud d'Europa tenen major dificultat per proveir-se d'un gas –car i escàs– perquè els arriba d'Algèria. Tot això ha anat acompanyat que a Espanya no ha fet vent i les preses hidràuliques s'han quedat sota del 50%.
Les esperances del govern espanyol són que el 35-40% del preu relatiu a aquesta "turmenta" començarien a remetre els propers dies. "Ja ha baixat 16 euros el KwH en dos dies i ho seguirà fent, però no tornarem als nivells del 2016 perquè el preu del petroli no és el mateix" ha reblat el ministre. Inclús, confia que la situació de la central nuclear francesa afectada millori aviat, com ha declarat a la sortida.
Nadal s'ha defensat que aquesta no és la pujada més elevada que ha patit Espanya al llarg de la seva història. Així i tot, ha informat que el desembre passat n'havia demanat un informe a la Comissió Nacional del Mercats i Competència (CNMC) per estudiar què havia passat. Això passa ara que la Fiscalia va anunciar una investigació per saber si les empreses havien aprofitat la conjuntura per apujar els preus.
Un canvi de model
El ministre també ha dedicat part de la comissió a criticar la proposició de llei presentada aquest dimecres per PSOE, Unidos Podemos, ERC i PDeCAT sobre fomentar l'autoconsum i retirar l'impost al sol. L'argument de Nadal per oposar-s'hi és mantenir la solidaritat interterritorial, i només es podrà fer si els autoconsumidors paguen els costos del sistema. Sobre la mesura, també defensat que la CNMC no podia ser l'únic regulador del preu del sector, perquè creu que això seria una mesura "radical" que no comparteix el seu govern –ja que no permetria fer política–.
Nadal sí s'obre a parlar sobre aquest Pacte Nacional, que exigeixen els grups. La tesi d'aquests és que, si tan malament estava el sector, calia començar a repensar el model energètic. El ministre no s'hi nega, però descartat que sigui possible dependre només d'energies renovables, ja que les tèrmiques són les úniques que ofereixen energia immediata quan és necessari, així com les nuclears –menors a l'Estat–. Les menys contaminants, en canvi, són més estacional i l titular de l'executiu afirma que no es farà d'acord amb res que continuï encarint el preu de l'energia.