Les hores són greus a Las Ventas, on es troba la seu de Ciutadans a Madrid. Després del naufragi de la moció de censura a Múrcia, que ha provocat també el trencament i l’avançament electoral a la Comunitat de Madrid, Inés Arrimadas s’ha vist obligada a reunir l’executiva. La pressió dels barons territorials, que veuen com la formació s’enfonsa per les maniobres de la seva capitana, ha forçat aquest escenari. Està tocat, per veure si de mort. De moment, ja hi ha hagut els primers moviments per a reflotar-lo. L'objectiu, calmar les veus crítiques. Però se n'ha acabat de sortir.
La reunió de l’executiva tot just ha començat, però fonts de Ciutadans ja avancen que Carlos Cuadrado i José María Espejo Saavedra “han decidit fer un pas al costat i deixar de ser vicesecretaris de la formació”. Eren els seus dos homes forts i els més assenyalats, especialment després de la debacle a les eleccions catalanes del 14-F. Tant Cuadrado com Espejo continuaran al comitè permanent del partit per a “continuar treballant en el projecte de Ciutadans juntament amb Inés Arrimadas”. També ha incorporat Begoña Villacís, Ignacio Aguado, Juan Marín i Toni Cantó al nuclir dur. Aquest últim, en va.
De fet, el coordinador de Ciutadans al País Valencià ha abandonat emprenyat la seu de Ciutadans abans que acabés la reunió. Ha anunciat la seva dimissió de tots els seus càrrecs orgànics i també com a síndic a les Corts Valencianes. Durant l'executiva, ha demanat la dimissió de tota la cúpula de la formació i ha apostat per una candidatura conjunta amb el PP a les eleccions de la Comunitat de Madrid. Però no ha tingut èxit. "Obviament dimiteixo d'aquesta executiva i lliuraré la meva acta de diputat" ha confirmat als periodistes.
Després de l’executiva, està prevista una declaració institucional sense preguntes dels periodistes. De moment, els que sí que han parlat han estat alguns dels barons de la formació. És el cas del vicepresident de la Junta d’Andalusia, Juan Marín, que ha assegurat que “vol escoltar les explicacions”. Ha tancat files amb Inés Arrimadas, a qui intentarà protegir de les amenaces. En la mateixa línia s’ha expressat el ja exvicepresident madrileny Ignacio Aguado, que ha defensat que "Ciutadans és un projecte necessari per evitar la polarització i faré tot el que estigui a la meva mà perquè estigui fort per descomptat amb Inés Arrimadas al capdavant".
En canvi, un to molt diferent s'havia expressat el líder al País Valencià, Toni Cantó, que en una entrevista aquest dijous a la cadena COPE ha carregat contra l’estratègia “matussera” de la seva formació a la regió de Múrcia. Per això ha dit que demanarà explicacions i responsabilitats. “I si veiem que són conscients o no del mal que s’ha fet, caldrà prendre una sèrie de mesures o altres”, ha assegurat el dirigent valencià. Ha constatat com “jo ja ho vaig dir en l’última executiva i no se’m va fer cas”.
Tot plegat, en plena OPA del Partit Popular a Ciutadans després del previsible fracàs de la moció de censura a Múrcia. No només són els tres diputats que s'han quedat amb el popular Fernando López Miras. També s'ha produït transfuguisme d'importants càrrecs, com Fran Hervías, qui va ser secretari d'organització de Ciutadans i que ara s'ha incorporat a l'equip de Pablo Casado.