Un informe sobre els abusos sexuals comesos a l'Església catòlica en la Comunitat Foral, realitzat per la Universitat Pública de Navarra (UPNA) per encàrrec del govern regional, ha identificat a 31 supòsits abusadors i gairebé 60 víctimes, que representen "la punta de l'iceberg". L'estudi s'ha presentat aquest divendres en una roda de premsa en la qual han participat el conseller de Polítiques Migratòries i Justícia del Govern foral, Eduardo Santos, l'investigador de la UPNA i coordinador de l'informe, Mikel Lizarraga Rada; i Mariví Martinikorena, víctima d'abusos sexuals quan era alumna d'un col·legi religiós en la dècada de 1960. Segons les dades de l'estudi, els abusos identificats es van cometre en 17 centres educatius o institucions de 10 congregacions en 12 municipis, i els seus autors van ser un director de centre, 21 professors, un frare, dos sacerdots, tres infermers, tres regents de botigues de material escolar o llaminadures i un porter.
17 centres educatius
El coordinador de l'informe, Mikel Lizarraga, ha explicat que, per a elaborar l'informe, s'han realitzat entrevistes a les víctimes que es van posar en contacte amb la UPNA a través dels canals habilitats per a això. L'investigador ha precisat que les dades que es recullen en l'informe "cal entendre'ls com a presumptes, perquè aquests fets no han estat jutjats i ha estat impossible contrastar la informació obtinguda de les entrevistes a les víctimes a causa de la impossibilitat d'accedir als arxius eclesiàstics". Segons ha afirmat Lizarraga, es va entrevistar 43 víctimes i es van identificar altres nou casos. "Una vegada finalitzat l'informe, en l'última setmana, davant el boom de casos que s'ha produït en premsa, set persones s'han posat en contacte amb nosaltres per a sol·licitar ser entrevistades i poder ser incorporades al futur informe que serà publicat, per la qual cosa tenim la xifra d'uns 60 casos de víctimes d'abusos sexuals", ha explicat.
L'investigador ha afegit que "entorn del 30% dels casos són considerats de caràcter greu (penetració, fel·lació o submissió química, entesa com l'ús d'alguna mena de somnífer per a dur a terme els abusos), el 58% dels casos són abusos de caràcter intermedi (tocaments o masturbació) i un 12% són lleus (petons o tocaments lleus)". D'altra banda, ha afirmat que s'ha identificat a "un total de 31 presumptes religiosos que van cometre abusos de caràcter sexual implicats en 17 centres educatius o institucions religioses en 12 municipis que afecten 10 congregacions, a més del mateix Arquebisbat. Durant la roda de premsa s'ha assenyalat que diverses víctimes d'abusos han rebut en els seus domicilis "cartes de contingut obscè o amenaçador". "Això no contribueix al fet que les víctimes s'animin a denunciar", ha explicat Lizarraga.
Iniciativa legislativa
El conseller de Justícia, Eduardo Santos, ha apostat per una iniciativa legislativa per a reconèixer la condició de víctimes de manera oficial a través d'una comissió en el Parlament navarrès que pugui elaborar un informe "complet i exhaustiu que permeti, a més, posar a la disposició de les víctimes la justícia restaurativa". A més, ha indicat que "el govern de Navarra no actua contra res ni contra ningú, sinó que actua a favor d'alguna cosa. No podem afirmar que estem parlant de molt pocs casos, estem davant la punta de l'iceberg d'una sèrie de casos que van aflorant i que continuaran apareixent en la mesura que les víctimes tinguin la valentia d'anar fent passos, perdin la por i decideixin parlar".
Santos ha afirmat, "molt del coneixement que pugui existir actualment dels fets que van succeir es troben en arxius eclesials i la col·laboració de l'Església és imprescindible". "En països del nostre entorn hi ha hagut col·laboració de la jerarquia eclesiàstica. Volem que hi hagi implicació de l'Església catòlica en la comissió que es pugui generar -en l'àmbit estatal- de cara al fet que treballem en conjunt per a esclarir els fets i reconèixer a les víctimes", ha plantejat. Per la seva part, Mariví Martinikorena, víctima d'abusos sexuals quan era alumna d'una escola religiosa, ha afirmat que "en els col·legis de monges hi havia abusos, hi havia violacions, hi havia maltractament, un abús de poder incommensurable i el vam patir moltes nenes, perquè no crec que jo sigui l'única". Ha afegit també que els abusadors "et fan tan dependent, t'anul·len tant, et trien perquè ets el més vulnerable del món, ets la víctima meravellosa".